Együtt vonul a téli olimpia megnyitóján a két Korea, lesz közös válogatott is

A két ország delegációinak szerdai megbeszélését követően kiadott közös nyilatkozatból ezen felül kiderül, hogy Észak-Korea összességében 550 fővel képviselteti majd magát a téli játékokon, a sportolók és hivatalos személyek mellett 230 fős szurkolói csoport, 140 művész és 30 tekvondós lesz ott az olimpián.

Az északi küldöttség jövő csütörtökön utazik át a dél-koreai játékok helyszínére.

A két koreai csapat nem először vonul együtt olimpián, 2000-ben a sydneyi és 2004-ben az athéni játékokon is közös zászló alatt szerepeltek a megnyitón, az ugyanakkor először fordul elő, hogy bármilyen sportágban közös együttest indítsanak. Ezt megelőzően egyszer, 1988-ban Szöulban volt olimpia a Koreai Köztársaságban, akkor a Koreai NDK bojkottálta a részvételt.

Az észak-koreaiak eddig egyetlen kvótát szereztek a phjongcshangi seregszemlére, méghozzá a Riom Tae Ok és Kim Dzsu Szik műkorcsolyapáros révén, amely szeptemberben a németországi Oberstdorfban rendezett Nebelhorn Kupán vívta ki az olimpiai szereplés lehetőségét. Ugyanakkor a nemzetközi szövetség (ISU) a megadott október 30-i határidőig semmiféle visszajelzést nem kapott, így a duó indulását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezheti speciális elbírálással.

A február 9-én rajtoló játékoknak otthont adó Koreai Köztársaság, illetve a Koreai NDK között egy ideje ismét feszültté vált a viszony, mivel utóbbi interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, illetve szeptember elején minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az elmúlt napokban azonban közeledés történt, és a határmenti pandmindzsoni egyeztetéseken több megállapodás született.