2018. 01. 18. 15:16

Kár elveszni a részletekben: a Fidesz migrációs kártyavára menthetetlenül összeomlott

Ennyi hazugság, ennyi kamu, és ennyi hirtelen jött új információ közepette nem könnyű kihámozni a lényeget a "migráció, kvóta, soros", kontra kormány-kommunikáció viszonylatban. Márpedig a hazai közélet egy hete ebben a koordinátarendszerben mozog. Családi, baráti, munkahelyi beszélgetések alapkérdése, hogy "akkor most mi van a kvótával, a migránsokkal???"

A legfontosabb kérdés a lényeg kihámozásánál, hogy egyáltalán mi is a lényeg? 

Mert a Fidesz szempontjából a leghasznosabb azt az állapotot fenntartani, amelyben lehetőség van így is, úgy is értelmezni a kérdést,

hogy akkor most valóban beengedett-e migránsokat az országba a kormány, ha igen, mennyit, ha annyit, akkor ők hol vannak stb.. Nem várhatjuk el az átlag hírfogyasztótól, hogy képes legyen minden részletében, fejleményében követni az ügyet.

Szerintem ugyanakkor kicsit furcsa módon

éppen ez a zavar a lényeg. A kormánypártok zavara.

Az a zavar, ami azt szokta előbb vagy utóbb, de végül bizonyosan utolérni, aki nagyon sokat hazudik.

Mert aki sokat hazudik, legyen bármennyire is okos, számító, eljut arra a pontra, amin aztán túlhaladva már nem tudja követni maga sem, hogy mikor mit mondott. 

Aztán beüt a krach, az illető pedig önkéntelenül is alásétál saját, korábban jó magasra felköpött hazugsága alá, és nem marad más hátra, mint korábbi önmagát szemrebbenés nélkül meghazudtolva megpróbálni valahogy tisztára mosnia magát.

Ennek adta ékes példáját Bencsik András, aki Mészáros Lőrinc tévéjének stúdiójában azt mondta, 

"Egy tízmilliós ország számára nem szabad, hogy gondot okozzon 1300 menekült végleges, vagy időleges befogadása."

A kormány korábbi, irgalmatlan közpénzmilliárdokat felemésztő kommunikációját figyelembe véve ez már önmagában is több, mint kínos, ráadásul éppen egy kormánypárti véleményformálótól. 

A Fidesz bajban van, nem kicsit, nagyon. Egy pillanat alatt, kártyavárként omlott össze a látszatvalóságuk, és mostanra már abba a helyzetbe navigálták magukat, hogy minél inkább magyarázkodnak, annál kevésbé hiszik el az emberek, hogy korábban bármit is komolyan úgy gondoltak, mint ahogyan arról beszéltek.

Szegény Szijjártó Péter hiába próbál feltűnően heves gesztikulácoó kíséretében nyomatékot adni mondandójának, hiába igyekszik magyarázkodni a témában a belügyminiszter,

ez a kártyavár összeomlott. 

Bukás és zavar! A Fidesz most is képtelen választ adni arra, miért hazudtak 3 éven keresztül az embereknek

A Jobbik szerint bebizonyosodott, hogy a kormány lebukott és belezavarodott a hazugságaiba. A legerősebb ellenzéki párt arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz képtelen választ adni arra, miért hazudtak 3 éven keresztül az embereknek, miért költöttek el több tíz milliárd adófizetői forintot hazug propagandára, illetve miért telepítettek be titokban eddig 2300 migránst.

Néhány lapot még talán élére tudnak állítani, ideig-óráig, de a hiteltelenné vált migráció elleni harcuk, mint csodafegyver, csúnyán besült. 

Szerintem ez a lényeg.