2018. 01. 21. 11:08

Ez sem zavarja a kormányt: már a magyar utak 60%-a rossz állapotú

Nem csökken a kátyús, balesetveszélyes közutak száma Magyarországon, az önkormányzatok sem kapnak normatív támogatást az államtól útfelújításra - írja a Hír TV.

Az országos területrendezési tervből novemberben kitörölték a hidakra, főútszakaszokra és elkerülő utakra vonatkozó bekezdéseket is. Még ha van is fejlesztés néhány helyen, jellemzően kormánypárti politikusok és a Fidesz-közeli vállalkozói kör húz hasznot belőlük.

A Hír TV említ néhány példát is: az ormánsági Benesce egyetlen útja például legutóbb 30 éve kapott aszfaltot, ma már 4-5 méterenként találhatók rajta kátyúk, 7-8 millió kéne a felújításra, de nincs ennyi pénze a falunak.

Egész más a helyzet például Seszták miniszter városában, Kisvárdán: a politikus nemrég személyesen adta át a kilométerenként 1 milliárd forintért felújított 3,3 kilométeres szakaszt.

A Magyar Közút adatai szerint az úthálózat majdnem 60 százaléka, összesen 19 ezer kilométer rossz állapotú, de a kormány csak 100 milliárdot fordít idén a fejlesztésre. Ilyen ütemben 21 évig tartana felújítani a teljes hálózatot.