Már hazudni sem hajlandóak: Rogán Antal egysorosával válaszol a miniszter az azeri-kérdésekre

Orbán Viktor magyar kormányfő (j.) és Ilham Alijev azeri elnök (MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Valamilyen oknál fogva az azeri pénzek ügye nem okozott Magyarországon kormányváltást, pedig láthatóan az Orbán-kormány miniszterei sincsenek felkészülve a kínos kérdések megválaszolására. Még szerencse, hogy van egy Rogán Antal.

Emlékezetes, egy nemzetközi újságíró szervezet kiderítette,

2012 és 2014 között 2,9 milliárd dollárt utalhatott át Azerbajdzsán feltehetőleg korrupciós célra különböző országoknak, s ebből 7,6 millió dollár 3 magyarországi cég bankszámlájára érkezett.

Az ügy már csak azért is kínos, mert az utalások még az azeri baltás gyilkos hazaengedése - az örmény keresztények megalázása - előtt történt, így joggal él a gyanú, hogy a két eset között összefüggés lehetséges.

Az azeri pénzekkel kapcsolatban a Jobbik két feljelentést is tett, kevés eredménnyel.

A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség gyanújával tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség elévülés miatt elutasította, a pénzmosás ügyében pedig feljelentés-kiegészítést rendeltek el. A hivatali vesztegetés, illetve annak elfogadása miatt tett feljelentést pedig azzal az indokkal utasították el, hogy az tényállítást nem tartalmaz.

Az LMP-s Demeter Márta eközben pedig azt szerette volna kideríteni, hogy az Orbán-kormány tagjai találkoztak-e azeri kormányzati képviselőkkel, gazdasági és üzleti szereplőkkel.

Itt Trócsányi László Igazságügy miniszter ütött egy rést a kormányzati pajzson. Ugyanis bár a tárca írásban tagadta a találkozók tényét, addig a tárcavezető a bizottsági meghallgatásán elismerte azt, hogy

"Igazságügyi Minisztériumi egyszerű köztisztviselők voltak nálam, háromtagú delegáció, akiknek bemutattam a minisztérium szervezeti felépítését".

De Trócsányi állítása szerint szigorúan csak szakmai kérdésekről volt szó.

Demeter Márta a beismerés tudatában ismét írásban érdeklődött a Földművelésügyi Minisztériumnál (amely korábban válasz nélkül hagyta az országgyűlési képviselőt), hogy Fazekas Sándor, valamint a minisztérium államtitkárai és helyettes államtitkárai

"az elmúlt 7 évben milyen formális és informális találkozókon, megbeszéléseken, egyeztetéseken, protokolleseményeken vettek részt azeri kormányzati illetékesekkel, gazdasági és üzleti szereplőkkel?"

Nos, megérkezett a válasz Fazekas Sándor - mindenképpen távozó - földművelésügyi minisztertől (a cinizmus mellett érdemes figyelni arra, hogyan változik az egyes szám és a többes szám a szövegben):

"Írásbeli kérdésére a következő választ adom.

Továbbra sem kívánunk egy reménytelen helyzetben lévő politikai párt kétségbeesett lejáratási akciójával foglalkozni.

Képviselői munkájához további sok sikert kívánok.

Tisztelettel:"

Mint oly sok lejárató cikk, valószínűleg ez a mondat is a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumban készült.

Eközben az iszlám vallású Azerbajdzsánból érkezett 7,6 millió dollár valahol itt dolgozik hazánkban.