Orbán harci kedve elszállt mire Bécsbe ért

Az osztrákoknak nem kell se Paks, se a V4, se az illiberális demokrácia.

Minden olyan kérdésben Brüsszelre mutogatott a magyar miniszterelnök, amiben korábban határozott álláspontot képviselt a hazai sajtó előtt.

A magyar kormányfőt a az osztrák fővárosban, a kancellári hivatal előtt atomjellel ellátott hordókból épített négyméteres piramissal várták a Green Peace aktivistái, és azt üzenték, hogy

"állítsa le a nemcsak Magyarországra, de a környező országokra is veszélyt jelentő, kockázatos, drága és felesleges paksi beruházást".

Orbán Viktor szerint az atomerőmű kérdése nem a két ország közötti, hanem európai ügy, amire európai fórumokon keresnek megoldást és mindent megtesznek azért, hogy a nukleáris energiáról való nézetkülönbség ne rontsa a kétoldalú kapcsolatokat.

Szintén az Európai Uniótól vár döntést a miniszterelnök a családtámogatásra vonatkozó új osztrák jogszabályok ügyében is. A találkozót követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EU-nak kell feljelentést tennie Ausztriával szemben, hiszen európai uniós szabályba ütközik az, ha más nemzet polgárai ugyanannyit adóznak, de nem ugyanolyan támogatásokban részesülnek, mint a befogadó nemzet tagjai.

Ezzel szemben az osztrák kancellár úgy fogalmazott, hogy a szabályozást az uniós szabályokat is figyelembe véve hozták meg és

"az életviteli költségekhez igazodunk, nem valaki, nem egy bizonyos nemzet állampolgárai elleni intézkedésről van szó",

ezért ez nem terhelheti a kétoldalú kapcsolatokat ez az intézkedés.

Sebastian Kurz úgy tűnik, Orbán új keletű illiberális demokráciáját sem tekinti követendő példának. A kancellár egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ausztriában szilárd és erős demokrácia van, ami a legmegfelelőbb államforma.

Ezután Orbán Viktor kijelentette, hogy "a jelző nélküli demokrácia, az igazi demokrácia", hogy akkor miért terjeszti az illiberális demokráciát, azt nem volt alkalom megkérdezni tőle.

Azért volt egyetértés is a két fél között, például a migrációval kapcsolatban. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy akik törvénytelenül érkeznek Európába azok nem maradhatnak és Európa határainak, a schengeni határoknak a megerősítése elengedhetetlen feladat.