Sereghajtók közt a magyar egészségügy Európában

Az unió nagybetegjei vagyunk.

Az most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy hazánk csupán Ciprus, Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia egészségügyi rendszerét képes felülmúlni, a lengyelekkel pedig nagyjából egy szinten állunk, ami náluk javulásnak számít ugyan, de Magyarország szemszögéből kudarc.

A hat terület vizsgálatán alapuló listából egyébként kiderül, hogy Hollandiában a legjobb az egészségügyi ellátás.

Betegjogok érvényesülése

Itt Magyarország a 10-ből mindössze két területen kapott megfelelő (zöld) besorolást: a saját betegadatokhoz való hozzáférés és az online foglalás lehetősége ért zöld minősítést. A betegszervezetek bevonása, a jószolgálati orvosok nyilvántartása és a szolgáltatók minősítése viszont elégtelen (piros) volt.

Ellátáshoz való hozzáférés

Itt a 6 indikátorból kettő vizsgázott rosszul: a rákterápiák nem érhetők el 21 nap, a CT vizsgálat pedig 7 nap alatt. A háziorvosokat viszont aznap el lehet érni, ám mindössze ez az egy terület érdemelte ki a megfelelő státuszt.

Betegellátás eredményessége

Ezt a területet 9 mutató mentén vizsgálták, itt a szívhalál és a rákbetegség túlélési esélye, a kórházi fertőzések és abortuszok száma nem volt megfelelő.

Közfinanszírozott egészségügy bőkezűsége

A szervezet szerint - a kormánypropaganda ellenére - nagy baj van a közfinanszírozással, itt 8 indikátorból 3 csúszott pirosba: a finanszírozási háttér, a hálapénz és a császármetszések aránya.

Betegségmegelőzés

Ezen a területen a 7 mutatóból 2 nem volt megfelelő, az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás miatti gondok lógtak át a pirosba.

Gyógyszerellátás

Ez a kategória produkálta a legrosszabb arányokat: csaknem mind a 6 vizsgált terület piros minősítést kapott, egyedül az antibiotikum-használat volt megfelelő.

"A betegek panaszai Orbánt nem érdeklik"

"Ismét lesújtó bizonyítványt kapott Orbán Viktor kormányának egészségügyi teljesítménye. Amíg Mészáros Lőrinc egyre feljebb jut a milliárdosok listáján, addig a magyar egészségügy egyre látványosabban pusztul. Az európai országok egészségügyét rangsoroló legújabb lista alapján hazánk egyértelműen a sereghajtók közé tartozik" - reagált közleményében Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus szerint világosan látszik az EHCI jelentésből, hogy a kormányt immáron nyolc éve nem érdekli a betegek és a szakma elvárása. A biztonságos és XXI. századi egészségügy helyett inkább Orbán üzleti körének gazdagodására, kormánypropagandára költik az adófizetők pénzét. 

"A magyar egészségügy minősége és a betegek panaszai Orbán Viktort nem érdeklik, helyette saját vagyonosodására koncentrál. Orbánnak és a Fidesznek csak egy célja lehet: teljesen tönkretenni a magyar állami egészségügyet, azért, hogy haverjaiknak átjátsszák a kórházakat, rendelőket, hogy utána azokat fizetőssé tegyék"

- írja Lukács.

A Jobbik ezzel szemben az erős állami és közfinanszírozott egészségügyben hisz és annyi pénzt fordít majd a kórházakra, rendelőkre, s olyan összegű fizetést fog adni a dolgozóknak, hogy a magyar ellátás Európa élmezőnyébe kerülhessen. A Jobbik azt ígéri, hogy önálló egészségügyi minisztériumot hoz létre, csökkenti a gyógyszerárakat, a bérunió megvalósulásával megállítja az elvándorlást, jelentősen megemeli az egészségügyi dolgozók fizetését, csökkenti a várólistákat és korszerűsíti a kórházak eszközparkját.