Döbbenetes kijelentés került elő Makovecz Imrétől: Orbán zsarolható

Még 2010 előtt megmondta. 

Makovecz Imre világhírű építész számos alkalommal állt ki Orbán Viktor mellett, ám politikai szimpátiája soha nem akadályozta meg a markáns autonóm véleményformálásban. Így történt ez Szarvason is, ahol egy, a 2010-es választásokat megelőző lakossági fórumon vett részt Babák Mihály országgyűlési képviselő-polgármester meghívására. A Hírtv-hez eljutott a rendezvényről szó felvétel, amelyet péntek este fél kilenckor mutatnak be a Célpont című műsorban. 

Makovecz a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az MSZP-SZDSZ kormányok idején történt korrupciós ügyekben nagyon fontos volna az elszámoltatás. Ám kiderült az is: nincsenek illúziói ezen a téren. Orbán Viktorra utalva azt mondta:

"De ezt nem meri megcsinálni. Mér' me' mér!? Mert zsarolható ő is. Nem a családjával."

Hogy mivel, azt a neves építész sem árulta el. A kormányfőt az elmúlt években számos vád érte, hogy valamit titkolni kényszerül, s így zsarolható. Tavaly márciusban Vona Gábor arra várt választ az Országgyűlésben, hogy Orbán Viktor sorkatonaként milyen "kapcsolatba került" a kommunista állambiztonsági szolgálatokkal. (Simicska Lajos, a miniszterelnök egykori legjobb barátja korábban arról beszélt: tudomása van arról, hogy ezekben az időkben a katonai elhárítás beszervezte.)  A kormányfő nem adott egyértelmű választ, ehelyett a suttyómétert alaposan kiakasztva "csicskapártnak" nevezte a Jobbikot. 

Sarokba szorult az ügynökmúlt miatt Orbán Viktor - és úgy válaszolt, mintha egy kocsmában ülne

Nem igazán lehet tudni, mi jöhet még ezután? Orbán Viktor miniszterelnök korábban Terry Black hangján szólalt meg a parlamentben, most pedig csicskának nevezte a legerősebb ellenzéki pártot. Vona Gábor hétfőn arra figyelmeztette a képviselőket, hogy nem tarthatjuk befejezettnek a rendszerváltást addig, amíg nem hoztuk nyilvánosságra a pártállami múlt titkait, az ügynöklistákat.

Az bizonyos, hogy a 2010 előtt oly sokszor megígért elszámoltatás némi döcögés után mostanra leállt. Ma már a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely is úgy látja,

„összességében egyértelműen kudarc, ami a szocialista kormányzás alatti bűnök elszámoltatása terén történt.”

A Fidesz alelnöke szerint az elszámoltatás egyértelműen elbukott

A Fidesz politikusa úgy fogalmazott, hogy „az tény, hogy az elszámoltatás nem úgy ment végbe, ahogy szerettük volna." Hozzátette: „összességében egyértelműen kudarc, ami a szocialista kormányzás alatti bűnök elszámoltatása terén történt." A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy még a legelképesztőbb esetekben is felmentés vagy azzal szinte egyenértékűen enyhe ítélet volt az osztályrésze azoknak, akik súlyos bűnöket követtek el.