"Az erdélyi magyarokra nem szavazóként, hanem testvéreimként tekintek"

Vona Gábor Székelyföldön. 

Zsúfolásig megtelt a székelyudvarhelyi művelődési ház koncertterme Vona Gábor lakossági fórumán, ahol a megjelenteket Nemes Csaba Zoltán, a Jobbik udvarhelyszéki szervezője köszöntötte - tudósított az itthon.ma

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke, Bencsik János felvezetőjében arról beszélt, hogy

bár a külhoni magyaroknak szóló programjuk elérhető a világhálón bárki számára, a személyes találkozásokat semmi nem pótolhatja.

Ismertette azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a Jobbik kezdeményezésére és a párt támogatásával valósított meg: a kettős állampolgársággal együtt járó szavazati jog mellett, ilyen volt a Trianon-emléknap, a kárpát-medencei gazdaságfejlesztési terv és a határon túli osztálykirándulások is.

Ismert, január végén hozott nyilvánosságra a Jobbik egy hangfelvételt, amelyen Tállai András kormánypárti országgyűlési képviselő, államtitkár arról beszélt, hogy a Fidesz elveszi a Jobbik javaslatait és témáit és sajátjaként valósítja meg. Azt mondta: “Valljuk be őszintén, hogy azért odafigyelünk, hogy mit mond a Jobbik, és hát próbáljuk azt megcsinálni a parlamentben.”

Bencsik János beszélt arról is, hogy Vona Gábor sokszor jár Erdélyben, többnyire nem újságírókkal, kamerákkal a nyomában, hanem magánemberként. A csíksomlyói búcsúba sem pózolni jár, mint sok más politikus, hanem a székely-magyar testvérekkel együtt áll a nyeregben.

Vona: Nézzünk egymás szemébe és beszélgessünk egy jót!

„Tudom, hogy többen vegyes érzésekkel jöttek el, vannak, akikben kételyek, ellenérzések vannak. Azért jöttem, hogy beszélgessünk egy jót, hogy magyar a magyarnak egymás szemébe nézve elmondhassa gondolatait” 

– idézte Vona Gábor bevezető gondolatait az erdélyi hírportál. 

A nap krónikájához hozzátartozik, hogy Marosvásárhelyen élénk, parázs vita bontakozott ki, miután Fidesz-szimpatizánsok a kormánypártok által ismételgetett valótlanságokkal támadták a Jobbik elnökét. Vona Gábor azonban párbeszédet kezdeményezett a hangoskodókkal és elmagyarázta nekik, hogy nem akarja lebontani a határzárat, hanem határőrséget szeretne mellé és bevándorlókat sem fog az országba engedni. Sőt, szeretné felülvizsgálni, hogyan érkezhetett 20 ezer gazdag migráns letelepedési kötvényekkel hazánkba. 

A Jobbik felelősséget érez a határon túli magyarok sorsáért

Vona Gábor a székelyudvarhelyi fórumon is a választásokon való részvételre kérte az embereket. Elmondta, hogy 2004-ben a Jobbik küzdött a határon túli magyarok állampolgárságáért. Hozzátette azt is, hogy a felmérések szerint a Jobbik az áprilisi választásokon megszorongathatja a kormánypártot.

Leszögezte, hogy nemzeti pártként felelősséget érez és kormányra lépése esetén is a határon túli magyarok sorsáért.

A folytatásban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta: 

„Nem a Jobbik kapja az erdélyi magyarok szavazatainak többségét, ebben biztos vagyok, de kötelességem itt lenni, kötelességem egy nemzeti párt jelöltjeként ismertetni programomat. Nem szavazóként tekintek az erdélyi magyarokra, hanem testvéreimként.” 

Hozzátette: nem kívánnak változtatni a jelenlegi kormány nemzetpolitikáján, továbbra is kiállnak a kettős állampolgárságért s a határon túliak szavazati jogáért. Utóbbiról szólva sajnálatát fejezte ki, amiért Magyarországon ma újra napirendre került ez a kérdés.

Ne Budapest mondja meg, hogy mit szeretnének az erdélyiek!

A folytatásban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje beszélt arról, hogy min változtatna a határon túli kapcsolatokban: az erdélyi magyarság pártjai ne legyenek függő viszonyban a magyar kormánnyal. 

Vona Gábor Kolozsváron: A választás igazi tétje, hogy Magyarország kivándorló ország lesz-e

Nem tartja igaznak Orbán Viktor megállapítását, amely szerint a választás tétje, hogy Magyarország bevándorló ország lesz-e. Vona Gábor azt mondta: az igazi tét éppen az, hogy Magyarország kivándorló ország lesz-e vagy nem. A Jobbik miniszterelnökjelöltje kolozsvári sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:"Ha a mostani kormány marad, az valószínűsíthető, hogy újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot.

Leszögezte, partnerséget ajánl és nem függőséget, illetve új alapokra helyezné Budapest és az itteni emberek kapcsolatát. Azt mondta,

fontos lenne, hogy ne a magyar fővárosban mondják meg az erdélyi magyaroknak, hogy mit tegyenek, hanem az utóbbiak mondják meg, hogy mit szeretnének. 

Nagyobb átláthatóságot sürgetett a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a határon túli magyarságnak nyújtott támogatások rendszerében is. Vona Gábor csalódottan beszélt arról, hogy az autonómia-törekvésekben nem volt érdemi előrelépés, Magyarországon is jobbára csak zárt üléseken beszélgetnek Székelyföld önrendelkezéséről, miközben a világ nem tud ezekről, s a román-magyar kétoldalú tárgyalásokon is „elfelejtődik” ez a kérdés.

Vona Gábor hozzátette: 

„Fontos lenne elvinni a nagyvilágba az autonómia ügyét, amihez viszont szövetségeseket kellene találni, hiszen egy isztambuli tüntetést leszámítva, amikor előadásom után török egyetemisták székely zászlóval vonultak a román nagykövetség elé, egyetlen országban sem követeltek autonómiát a székelyeknek.” 

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta, a magyarországi pártok elnökei közül elsőként írta alá a Minority Safe Pack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – az autonómia kérdésére visszatérve hangsúlyozta: végre meg kellene értetni Bukaresttel, hogy az autonómia nem a konfliktus forrása, hanem a megbékélés záloga.  

"Ez egy történelmi ígéret, egy 21. századi igény. Manapság mindenkinek van joga Európában, miért éppen a székelyeknek ne lehetne?” 

– tette fel a kérdést.

Ha Orbán megy, a kerítés akkor is marad

Vona Gábor beszélt a pártja és személye ellen folytatott lejárató kormányzati hadjáratról is. Arra kérte a hallgatóságot, hogy erős kritikával figyeljék, amit róla terjeszt a fideszes média, hiszen leírták már róla, hogy homoszexuális, azt is, hogy terrorista és Allah-imádó is. 

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kitért arra is, hogy a kormánypropaganda állításaival szemben, akkor sem lesz bevándorló ország Magyarország, ha a Jobbik nyeri a választásokat. Hozzátette: 

„A kerítés felállítását is a jobbikosok javasolták először, s a határzár felállításához szükséges kétharmadot is a Jobbik támogatásával kapta meg a Fidesz. Nem akarjuk lebontani a kerítést, sőt, visszaállítanánk a határőrséget is, hiszen az ők dolguk a határvédelem. Mi is határozottan visszautasítjuk a kvótákat, mi is megvédjük az országot a migrációtól! Ne jöjjenek hozzánk azok, akik nem tudnak beilleszkedni a mi társadalmunkba, a háborús menekülteket fogadják be a szomszédos, gazdag muszlim országok.” 

Vona Gábor elmondta, hogy

az Orbán-kormány a kormánypropaganda dacára fogadott be titokban migránsokat, utólag kiderült, hogy számos bűnöző és embercsempész is van közöttük. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje úgy véli, hogy a választások valódi tétje nem azt, amit Orbán Viktor ismételget, hogy bevándorló ország lesz-e hazánk, hanem hogy kivándorló ország lesz-e.

„Orbán Viktor azt mondja, kalandvágyból mennek el fiataljaink, holott ma ahhoz kell kalandvágy, hogy otthon maradjanak” – jegyezte meg Vona Gábor. 

Nem kell minden egyetérteni, de tisztelni kell a másikat

A fórumon természetesen lehetőség volt arra, hogy bárki, bármit kérdezzen. Felmerült Soros György személye, akiről a Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta, a milliárdos világról alkotott elképzeléseivel nem ért egyet, és nem volt Soros-ösztöndíjas sem. 

A választások esélyéről is faggatták, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, azt tapasztalja, hogy Magyarországon egyre inkább érik a kormányváltó hangulat, főleg a fiatalok körében, de megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a Fideszt egyedül a Jobbik tudja leváltani. 

„Hála Istennek Gyurcsány Ferenctől nem kell tartani” 

– mondta a jelenlévők derültségére a pártelnök. Az eszmecsere során néhány jelenlévő indulatoktól sem mentesen szegezte kérdését a pártelnöknek, aki rövid, tömör válaszaiban leszögezte: 

„Arra kérem Önöket, április 8-ig hallgassanak meg mindenkit, hiszen ha eljutunk odáig, hogy meg sem hallgatjuk egymást, akkor Gyurcsány Ferenc győzött! Nem kell mindenben egyetértenünk, csak tudnunk kell egymás szemébe nézni, s tisztelni a másikat” 

– jelentette ki Vona Gábor, aki zárásként azt ígérte, amennyiben kormányra kerülnek, mindent megtesznek, hogy azoknak is bizonyítsanak, akik most nem őket támogatják.