Nem lehet véletlen, hogy Lévai Katalin pont Karácsony Gergely kerületében bukkant fel

Lévai Katalin és Karácsony Gergely, 2011

Emlékezetesre sikerült Lévai Katalin visszatérése, azonban az egyáltalán nem tűnik véletlennek, hogy az egykori szocialista politikus pont a Karácsony Gergely vezette Zuglóban bukkant elő.

Ahogy arról beszámoltunk, Lévai Katalin, Medgyessy Péter egykori MSZP-s minisztere, a Lendülettel Magyarországért nevű kamupárt elnöke indulását kénytelen volt megtorpedózni a zuglói választási bizottság, miután kiderült, hogy az ajánlásgyűjtő ívein több lapon is egytől egyik megegyeztek a nevek, még a sorrend is azonos volt a Jelen Tamás fideszes képviselőjelölt által leadott aláírásokkal.

Lévait azóta feljelentette a jobbikos képviselőjelölt, Szávay István, majd a hvg.hu értesülése szerint beperelte őt a zuglói választási iroda is.

Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy a kamupártok a választási törvényt megalkotó Fidesz érdekében árasztottak el bizonyos kerületeket, de egyéb összefonódások is meghúzódhatnak a háttérben.

Kevesen emlékeznek, de Lévai Katalin 2011 novemberében elindult egy - akkor még 2 fordulós - időközi országgyűlési választáson is Budapest 2. számú választókerületében (XI. kerület), az MSZP színeiben. Az időközit azért kellett kiírni, mert a fideszes Balsai Istvánból alkotmánybíró lett. A mandátumáért Lévain kívül elindult a későbbi győztes Láng Zsolt (Fidesz), illetve Bodor Zoltán (Jobbik), Kovácsics Ádám (JESZ), valamint Karácsony Gergely, aki akkor még éppen az LMP-t "erősítette".

Indokolt az idézőjel, hiszen miközben a parlamentbe frissen bekerült ökopárt azzal határozta meg magát, hogy szemben áll az MSZP-vel, és a gyurcsányi hagyatékkal, addig Karácsony Gergely már 2011 novemberében, az időközi első fordulója előtt vissza akart lépni az MSZP-s Lévai javára.

Lapunknak ezt úgy festette le a történetet ismerő forrásunk, hogy

komoly harc folyt az LMP-ben azért, hogy megakadályozzák visszalépési szándékában Karácsonyt - a párt egyáltalán nem akart közösködni a szocialistákkal

(ne feledjük, itt még nagyon közeli emlék volt Gyurcsány Ferenc ámokfutása!).

Végül Karácsony Gergely ugyan nem lépett vissza 2011 novemberében a szocialisták javára, de 2013. január 26-án aztán kilépett az LMP-ből, megalakítva a Párbeszéd Magyarországot, hogy 2018. január 11-én hivatalosan is az MSZP-lista első helyére kerüljön, mint a Párbeszéd és a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Szép út!

Nagyon jól mutatja Karácsony Gergely erős politikai jellemét a 2011. november 15-én a 24.hu-nak adott nyilatkozata. A vesztes második fordulót követően többek között így beszélt az MSZP-ről:

"Ne becsülje le a szocialistákat. Kifejezetten jót tett nekik a hétvégi kongresszusuk, ahol Mesterházy dinamikusan lépett fel, az MSZP-t megújuló pártként mutatta be a közvéleménynek. (...) Vegyük komolyan a számokat. Meg magunkat is. Ebben a helyzetben miért kockáztatnám, hogy az LMP-szavazók egy része – teljes joggal – a csalódottságát fejezze ki, hogy én egy szocialista javára visszalépek. Már a lehetőségének szóba hozásával is messzebb mentem el, mint eddig bárki az LMP-ben. A jövőben ettől még előállhat olyan helyzetet, amikor annak érdekében, hogy elvegyük a Fidesz mandátumát, esetleg választást nyerjük, visszalép az LMP-s."

Ma már tudjuk, előállt számára a helyzet, miután Botka Lászlót megbuktatták az MSZP-ben működő Fidesz-ügynökök. Így az sem volt meglepő, hogy Lévai Katalin is megjelent a színen, csak arra nem gondolhatott senki, hogy egy túlbuzgó választási bizottsági tag miatt nem jut hozzá a Lendülettel Magyarországért nevű kamupárt elnöke az állami támogatáshoz.