Kósa jobban tenné, ha nem is magyarázná

Hogy is volt?

Hogy is volt?

Ezeket mind ő mondta:

  • "Munkatársam ismerőse jelentkezett, hogy van egy hölgy, aki hihetetlen összeget örökölt Németországból.”

  • "Sokkal korábban megkeresett ez a hölgy, az ügyvédjével, hogy ő egy ilyen óriási örökségnek a birtokába jutott."

  • "Az ügyvédjét ismerem, távolról, ennyi az egész." (ezt a hármat egyetlen sajtótájékoztatón sikerült kifejteni)

  • "2012 őszén keresett fel egy ügyvéddel." (ez a facebookos verzió)

  • „Azt mondta, a korábbi brókerbotrányok óta nem a bízik a bankokban, sem a vagyonkezelőkben, de az államban sem, azok után, ahogy a magánnyugdíj-pénztári pénzeket kezelte – 2012-őt írtunk - és pont ezért keresett meg engem, mert bennem megbízott.” (ezt a HVG-nek mondta)

Utóbbinál nem tudjuk, hogy pontosan mire gondolt. A magyar brókerbotrányok közül a K&H-s jóval korábbi ügy (2003), a Questor viszont ekkor még nem robbant. Az is teljesen logikus, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyon lenyúlása miatt az államban nem bízó nőnek azt javasolja, hogy állampapírokba fektesse a pénzt.

Ez nem minden

  • „Általában azt szoktam csinálni, hogy nem vitatkozom az ilyen az emberekkel, mondom, felesleges, az ilyen kamu történetekből 12 egy tucat." (hangoztatta a sajtótájékoztatón, miután azt fejtegette, hogy őt nagyon sok szélhámos megkereste már)

  • a Facebookon viszont arról beszélt, hogy a csengeri háztartásbeli meggyőző iratokat mutatott neki az örökségről

  • itt pedig a csúcspont: Kósa úgy tartotta hitelesnek a dokumentumokat, hogy azok németül voltak írva, így vélhetően egy mukkot sem értett belőlük: "Most mit mondjak, annak tűntek, de németül voltak" - válaszolta arra a kérdésre a HVG-nek, hogy valósnak tűntek-e a papírok

És még egy

Kósa arról is beszélt, hogy a hölgy jelentkezett nála, Sz. Gáborné fia viszont azt mondta a HVG-nek, hogy a politikus kereste meg az édesanyját, miután az ügyvéd elpletykálta a vagyon hírét egy közös ismerősnek.

A feljelentés

A miniszter legalább egy éve tisztában volt azzal, hogy átverték, ennek ellenére nem tett feljelentést. A 444-nek még kedden is azt mondta Kósa, hogy 

"Nem tettem feljelentést, mert engem nem károsított meg."

A szerdai érdi sajtótájékoztatón viszont már magától értetődő módon állította, hogy feljelentést tesz, mert

"egy ilyen ügynek a végére kell járni."

(fotó: MTI)