Magyar Nemzet: lelkesen jelentett a vezető fideszes politikus a Kádár-rendszernek

Semjén Zsolt és Kósa Lajos után újabb fideszes politikus szennyese lett kiteregetve.

Szita Károly ügynökmúltjáról még 2004-ben kerültek elő először információk, majd 2005-ben számos cikk, elemzés jelent meg róla, jelentős részben Ungváry Krisztián ismert történész kutatásai és nyilatkozatai alapján. A fideszes politikus tagadta, hogy ügynökként tevékenykedett volna, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, de ezekből végül semmi sem lett.

A Magyar Nemzet azonban most megszerezte Szita Károly állambiztonsági nyilvántartó kartonját, birtokukban van továbbá a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztályának több (eredetileg) szigorúan titkos minősítésű aktája és a fideszes politikus kézzel írt jelentése a nyolcvanas évekből.

A Krakus Péter néven jelentő Szita Károly 1994 óta Kaposvár fideszes polgármestere, 2014-től a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

 

A lap birtokába került rendőrségi anyagok közül az első 1980. július 2-i, nyilvántartó kartonja alapján pedig tudható, hogy Szita Károly egészen 1989. május 9-ig állományban állt. A titkos minősítéseket a papírokon látható bélyegző szerint 2008. július 12-én törölték. Szita Károly beszervezésének hivatalos dátuma 1980. július 1. A beszervezés alapja: „hazafias”.

A dokumentumokból kiderül, hogy Szita Károly érdeklődéssel várta feladatait, amiket a legjobb tudása szerint kívánt végrehajtani. Kapcsolattartója azt jegyezte fel, Szita kijelentette:

örül annak, hogy segíteni tudja az állambiztonság munkáját.

A papírokból az is kiderül, feladataként „az idegenforgalmi szezonban a laktanyák környezetébe beutazott nyugati állampolgárok tevékenységének figyelemmel kísérését, vizuális felderítő magatartások kiszűrését, illetve a környezetben élő, és nyugati áp.-kat (állampolgárokat) fogadó magyar áp.-k személyének, kapcsolatainak felderítését” határozták meg.

Bizarr, de a Kádár-rendszerben sajnos nem meglepő módon Szita 1983. augusztus 22-én saját rokonságáról is jelentést tett. Mint a kézzel írt szövegből kiderül, húga esküvőjére érkeztek rokonok az NSZK-ból.

A Magyar Nemzet a titkos dokumentumok alapján azt írja:

Szita megnyilatkozásaiból jól látszik, hogy a Kádár-rendszer elkötelezett híveként tűnt fel, vele szembeni kényszerítésnek nincs nyoma. Ügynöki munkáját lelkesen végezte, megbízóinak folyamatosan beszámolt környezete élete mellett saját körülményeinek változásairól is.

A lap arra is emlékeztet: a Fidesz többször hangoztatta, hogy a pártban egykori ügynökök nem viselhetnek pozíciót. Több mint tíz évvel ezelőtt Szita Károly pedig azt mondta, bírósági úton tisztázza magát, de ez azóta sem történt meg, ahogyan a Fidesz sem lépett, hogy a párt megszabaduljon kommunista örökségétől.

Fedőneve: Fidesz

A Jobbik kormányra kerülve haladéktalanul nyilvánosságra hozza az ügynöklistákat és megalkotja a teljes lusztrációt lehetővé tevő törvénycsomagot – közölte a Magyar Nemzet ügynökaktájára reagálva szombat délelőtt Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője. „A Fidesszel szemben, számunkra az állambiztonsági múlt teljeskörű feltárása nem kampányfogás, hanem valós politikai szándék. A Fidesz a legpofátlanabb módon köpi szembe a kommunizmus áldozatait immáron három évtizede, mert bár antikommunistáknak hazudják magukat, valójában kommunistábbak a kommunistáknál és tele vannak ügynökökkel. Orbán Viktor kormánya a mai napig bújtatja, védi és jól kereső politikai állásokban tartja a kommunizmus kiszolgálóit és mindent megtesz a sötét titkok megőrzéséért. A Jobbik határozott álláspontja, hogy az egykoron másokat figyelő, emberekről jelentő, a diktatúrát gátlástalanul kiszolgáló gazembereknek semmi keresnivalójuk a közéletben.”