Mészáros zsebében a Mátrai Erőmű

Lezárult az erőmű adásvétele.

A tranzakció lezárásához a vételár kifizetésén túl szükség volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a nemzetközi versenyjogi szempontból hatáskörrel rendelkező szervezet, az Európai Bizottság hozzájárulására is - írja a hvg.

A vétellel a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6674 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvényplakettje került az Opus Global Nyrt. tulajdonába, így a visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Az ügylet az erőműben lévő állami tulajdont nem érintette, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartotta - áll a közleményben, amiben kitérnek arra is, hogy újra többségbe került a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban.

Teljes egészében az Opus tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű

Teljes mértékben magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű Zrt., miután az Opus-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) tulajdonrészét. Az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft., valamint a cseh EPH által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. csütörtökön jelentette be, hogy teljesítette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,665 százalékos részvénypakettjének megszerzéséhez szükséges feltételeket – írták hétfő déllutáni közleményükben. A tőzsdei társaság bejelentése szerint azonban az erőmű hosszú távú működési stratégiájára és fejlesztésére vonatkozó eltérő gazdasági elképzelések miatt az Opus Global közvetett irányítása alatt lévő Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig kivásárolja a cseh partner 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holdingból.