Bár a törvény tiltja, a politikusok csak azért is eszköznek használják a gyerekeket

Sok politikus számára a gyerekek jelentik a legolcsóbb és leghatékonyabb kampányeszközt.

Az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatója szerint, ha egy politikus nyilvánosan látogat meg – iskolában, óvodában – gyerekeket, azzal kizsákmányolja őket.

Mint ismert, Orbán Viktor a héten már gyerekek között is kampányolt.
   
Gyurkó szerint, ha egy politikus csak azért látogat meg gyerekeket, hogy saját magáról beszéljen, s ez a nyilvánosságnak szól, akkor a gyereket egyszerűen eszközként használja. Törvény is kimondja: nem szabad köznevelési intézményekben semmiféle politikai rendezvényt tartani, amikor ott vannak a gyerekek. 

Cinikusnak tartja Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatójának nyilatkozatát, amiben azt mondta, hogy a 18 év alattiaknak – különösen az óvodásoknak – nincs választójoguk, így kizárt a választás befolyásolása bármilyen nekik adott ajándékkal.

Gyurkó emlékeztetett: a 18 éven aluliak egy háztartásban élnek azokkal, akiknek van választójoguk. A gyerekek pedig hazaviszik az ajándékokat – legyen szó narancsról, lufiról vagy pólóról. Nyilvánvalóan a politikusok sem véletlenszerűen osztogatják ezeket az ajándékokat, hanem jól megfontolt szándékból. A felnőttek közül sincs mindenkinek határozott, kialakult meggyőződése, ezért egy-egy olyan gesztus, amely azt érzékelteti, hogy foglalkoznak a gyerekekkel, befolyásolhatja a bizonytalan szavazókat. Amikor egy ellenzéki politikussal beszéltem erről a problémáról, azt mondta: értsem meg, hogy a politikusok számára a gyerekek jelentik a legolcsóbb és leghatékonyabb kampányeszközt.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan helyzet, amikor elfogadható, hogy gyerekek közé menjen a politikus, a gyermekjogi szakértő azt mondta:

"Igen, de ezek többsége nem is nyilvános. Vagyis nem készül róla sem fénykép, sem videofelvétel, mert ha igen, akkor az már a nyilvánosságnak szól."

A teljes interjút az mno.hu-n olvashatja.