Ahogyan a felhők közül előbukkan a nap, úgy kezdenek oldódni és bátorodni az emberek

Közeleg április 8., közeleg a szabadság. Budai Lóránt-interjú.

Az Ön választókerületében Pócs Jánost kellene legyőznie az ellenzéknek, erre pedig a kireszavazzunk.hu-n olvasható, Iránytű Intézet által készített felmérés szerint Önnek van a legnagyobb esélye. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik önmagában több mint kétszer annyi támogatót tudhat maga mögött, mint az MSZP+DK+Párbeszéd együtt. Bízik a taktikai szavazókban?

Bízom. A legutóbbi ilyen irányú felmérés, a napi személyes tapasztalat és a visszajelzések sokasága azt mutatja, hogy a baloldali szavazók megértették: Orbán Viktor korrupt és arrogáns kormánya csak abban az esetben váltható le, ha taktikusan voksolnak. Listán a szívükre, egyéniben pedig az eszükre hallgatva.

A Fidesznek és Pócs Jánosnak nyilvánvalóan az az érdekük, hogy a baloldalról ne szavazzanak át a Jobbikra, mert az számukra a bukást jelentené. Tapasztalt erre a megosztottságra irányuló politikai törekvéseket?

Igen. Január végén a térség jelenlegi országgyűlési képviselője tényként állította, azaz hazudta azt, hogy visszaléptem a jelöltségtől a DK jelöltje javára. Rá egy hétre pedig arra szólította fel Vona Gábort, hogy ne is engedjen indulni az áprilisi választásokon – mondván náci eszméket hirdetek. Így lettem DK szimpatizánsból pár nap alatt fasiszta…

Kormánypárti háttértámogatással több olyan jászsági újság is indult, ami személyesen Önt támadja. Az egyikben idén januárban burkoltan meg is fenyegették Önt és a családját azzal, hogy egy éjszakai fotót tettek a cikkükbe az Ön otthonáról. Folytatódtak a fenyegetések, feszült a hangulat?

A közösségi oldalakon szinte mindennaposak a támadások, de ezeket már megtanultam kezelni. A Jászágban uralkodó hangulatról talán mindennél többet elárul, hogy a polgármestereket körlevélben szólították fel arra, hogy ne fogadják a látogatásomat, azokat pedig akik egy fényképen szerepelnek velem, állásuk és otthonuk elvesztésével fenyegetik.

Félretéve a statisztikákat és a kampányt: miért tartja szükségszerűnek Pócs János leváltását? Minek akar véget vetni a Jobbik a Jászságban? És mit kínál cserébe?

Folytatnám az előbb megkezdett gondolatmenetet. Én azért kérek bizalmat, hogy én és pártom, a Jobbik visszaadhassuk Magyarországnak a hitet és a reményt, megmutassuk, hogy egy igazi politikus nem uralkodik, hanem szolgál, valamint riogatás és gyűlölködés helyett a valódi problémák megoldásán dolgozik.

Pócs János nemrég egy lakossági fórumon felrótta az ellenzéknek, hogy nincs programjuk. Viszont az igazság az, hogy a legtöbb ellenzéki pártnak van programja, ezek a honlapjukon olvashatók is, és pont a Fidesz az, ami ismét program nélkül maradt. Ön tudja értelmezni Pócs János gondolatmenetét?

Egy pontosítással kezdeném: a képviselő úr minden egyes fórumán azt állítja, hogy nincs programunk. Ha kérdésére tréfásan szeretnék válaszolni, azt mondanám, hogy a „Soros disznó”, a „Jász Jézus” és a „Cefre Illata” után ember legyen a talpán, aki követni tudja Pócs gondolatmenetét. Ám a helyzet korántsem ilyen tréfás.

Természetesen, miként az országban mindenhol, úgy a Jászságban is igyekeznek kerítés témában összemosni a Jobbikot a baloldali pártokkal. Ezzel szemben köztudott, hogy a Jobbik a határzárat még tovább is erősítené, nemhogy lebontaná. Ebben a választókerületben is terjednek a fideszes álhírek?

Természetesen. A Fidesz a Jászságban is az adófizetők pénzén fizetett hirdetéseken (óriásplakátokon és egyéb kampányanyagokon) terjeszti a hazugságait. Teszi mindezt annak ellenére, hogy már több, mint száz sajtópert nyertünk a Fidesz hazugsággyáraival szemben. Szégyen, hogy ma az a Fidesz irányítja Magyarországot, amely program és vitaképes miniszterelnök-jelölt híján álhírekkel, lejárató kampányokkal, ócska hazugságokkal akarja legyőzni a kormányváltó erőt.

Orbán Viktor március 15-én gyakorlatilag megfenyegetett mindenkit, aki nem fideszes. Ez egy elég súlyos előjel, és bár az emberekben kormányváltó hangulat uralkodik, a szokásosnál is óvatosabbak. A Jászságban is érezhető ez?

Még nem tudom megfogalmazni, hogy mi, de néhány héttel ezelőtt valami megváltozott. Ahogyan a felhők közül előbukkan a nap, úgy kezdenek oldódni és egyre bátrabbak lenni az emberek. Folyamatosan érkeznek a megkeresések és a pozitív visszajelzések. Úgy látom, valódi esély van arra, hogy áprilistól a Fidesz pökhendi uralkodását, a társadalom félelemben tartását és kizsigerelését a Jobbik néppárti kormányzása váltsa, melynek középpontjában a magyar emberek állnak. Én ehhez kérem a jászsági választók bizalmát.