Bűnözőket védenek és az elszámoltatástól rettegnek a Fidesz kárpátaljai szövetségesei

Eltanulták a Fidesztől a hazudozást és a korrupciót is. 

Néhány héttel ezelőtt a Kárpáthír kárpátaljai magyar hírportál írt arról, hogy a KMKSZ helyi prominensei elképesztő vehemenciával támadják a Jobbikot, természetesen a Fidesz lakájmédiájának vádjait harsogva megy a kerítésbontás, allahozás, sorosozás, Gyurcsány Ferenccel való összemosás. A legtovább a szervezet politikai-kommunikációs titkára, Darcsi Karolina ment, aki azzal vádolta meg Szávay Istvánt, a párt nemzetpolitikai kabinetének elnökét, hogy

a Jobbik gyújtatta fel a szövetségük ungvári központi irodáját.

Ezután egy ideig csend volt mindkét oldalon, majd csütörtök hajnali 2 óra 13 perckor Balogh Lívia ungvári járási elnök érezte fontosnak posztolni Staudt Gábor állítólagos elcsalt milliárdjairól szóló hazugságot, amit az érintett egyébként szinte rögtön cáfolt is, az ügyben pedig azóta sem történt semmi, tehát vélhetően ez is egy volt a habonyi propaganda előre betárazott lejárató cikkei közül. Aznap délután férje, Balogh Oszkár, a párt gazdasági felelőse, könyvelője (nagy titkok tudói ám ők ketten) is csatlakozott és gyorsan kipakolta a Magyar Idők lejárató cikkét, miszerint a Jobbik nekirongyolt volna a határon túli magyaroknak, és bősz kommentek sorában támadta a pártot és Szávayt, természetesen ismét egybe rántva őket Gyurcsány Ferenccel.

Ma azonban még ennél is sokkal durvább poszt jelent meg Darcsi Facebook-oldalán. Eszerint Szávay a határmenti településeken a „választások akadályozására” és a „választópolgárok zaklatására” szólította fel a jobbikos szavazatszámlálókat azzal, hogy ellenőrizzék az idegen hangzású nevekkel rendelkezők nemzetiségi hovatartozását.

Csakhogy ezzel szemben a valóság az, hogy Szávay István azt kérte a Jobbik szavazatszámlálóitól, hogy 

„amennyiben – főként az ukrán, a román és szerb határ mentén található településeken – egy lakcímre tömegesen bejelentkezett, idegen hangzású nevekkel rendelkező választópolgárok érkeznek szavazni, akkor adataik ellenőrzése során álljanak szóba velük. Ha azt tapasztalják, hogy az illető nem beszél magyarul, akkor kérjék az eset jegyzőkönyvezését a rendkívüli események jelentésére szolgáló jegyzőkönyvben." 

Emellett pedig bejelentette, hogy mivel az adott illető feltételezhetően törvénytelenül – hiszen nem tud magyarul – szerezte állampolgárságát, ezeket az eseteket el fogják juttatni Áder János köztársasági elnöknek, kérve állampolgárságuk felülvizsgálatát.

Darcsi azonban ennek ellenére nem volt rest ismét bűncselekményekkel megvádolni a jobbikos képviselőt, természetesen ismét kétségbe vonva az ő és pártja nemzeti elkötelezettségét úgy téve, mintha az a kárpátaljai magyarokra támadott volna. Miközben nyilvánvalóan arról van szó, hogy azok, akik nem laknak életvitelszerűen Magyarországon, ám valamilyen módon mégis szereztek állandó lakcímet most

egyéni mandátumok sorsát dönthetik el, pláne ha szavazásukat, utaztatásukat meg is szervezik.

Márpedig megszervezik. Ez pedig a várhatóan rendkívül szoros választási eredmény fényében nagyon sokat számíthat. 

A KMKSZ egyes vezetői tehát nyíltan a bűnözők, az állampolgárságukat jogtalanul, vélhetően pénzért megszerzettek oldalára állnak, miközben azt a látszatot keltik, hogy a kárpátaljai magyarokat támadja a Jobbik és ők csak a közösségük védelmére kelnek.

Egyébként Szávay dél-alföldi esetek kapcsán adta ki tegnap vonatkozó közleményét, ám utalt az Adorján Béla vásárosnaményi jobbikos képviselőjelölt által feltárt botrányra. Eszerint a szabolcsi határ menti települések lélekszáma átlagosan 20-30 százalékkal nőtt az elmúlt években (miközben Magyarországon itt az egyik legrosszabb a születési/halálozási arány), és

információi szerint akár a Donyec-medencéből is honosíthattak olyanokat, akiknek semmi köze nincsen a magyarsághoz.

A Jobbik kitenné a szabolcsi választókerületből Orbán Viktor külföldről igazolt csaló szavazóit

Adorján Béla, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületének jobbikos képviselőjelöltje budapesti sajtótájékoztatón mutatta be a térségében zajló választási csalást, amelyben a járási hivatalok és az önkormányzatok is részt vesznek.Jakab Péter, a Jobbik szóvivője felvezetőjében arról beszélt, hogy úgy tűnik, Orbán Viktor már nem bízik a magyar emberek támogatásában.

Abból, amit Darcsi művel egyértelmű, hogy nemcsak Fideszben, de a KMKSZ-ben is hatalmas a pánik. A levélszavazatok száma ugyanis vélhetően nem fogja elérni a várt nagyságot, mivel a szavazólapok egy jelentős részét még át sem vették. Rossz az arány Kárpátalján is, nem csoda, hogy a KMKSZ is szervezetten buszoztatja a szavazókat, hogy április 8-án minél több külhoni voksa lehessen a Fidesznek. Kérdés, hogy milyen pénzből teszik mindezt. Nem kell különösebben rosszindulatúnak lennünk, ha azt feltételezzük, hogy a számlát végső soron a magyar adófizetők állják majd. Nem véletlen, hogy Brenzovics Lászlóval a pártállami éveket idéző, alákérdezős interjút készített ma este az M1, amelyben a KMKSZ elnöke világosan hitet tett a Fidesz mellett.

A félelem pedig nem alaptalan, hiszen a KMKSZ az elmúlt években számos furcsa projektjére és megkérdőjelezhető elszámolású pályázatára kapott százmilliós nagyságrendben magyarországi pénzt.

És itt nem a gazdaságfejlesztési támogatásokról van szó, amit helyes céltól vezérelve kaptak kárpátaljai magyar vállalkozók és gazdálkodók.

Az már más kérdés, hogy széltében-hosszában beszélnek arról: mindebből hivatalos pályázatírói díj és nem hivatalos, 2-5%-os jutalékok formájában a KMKSZ több tisztségviselője is busás haszonra tehetett szert. Így már érthető, hogy a szövetség már azzal riogat, hogy mindenkinek vissza kell fizetnie például a magyar iskolába járó gyermekeik után kapott nevelési-oktatási támogatásokat, ha nem a Fidesz marad.

Ilyet persze soha senki nem mondott a magyarországi kampány során,

még Gyurcsány sem. Az azonban Kárpátalján köztudomású, hogy a KMKSZ és különféle alapszervezetei, egyesületei és alapítványai a legtöbb pályázatuk esetében derekasan túlárazott számlákkal számoltak el az elmúlt években Magyarország irányába. 

De sok minden másról is szó eshet majd egy kormányváltás után. Klientúraépítésről, rokonok és haverok pénzhez és pozícióhoz juttatásáról, a sokmilliárdos gazdaságfejlesztési pénzek elosztásáról, az ehhez kapcsolódó pályázatírók és ügyintézők hálózatáról, tevékenységéről és sikerdíjairól, a legutóbbi kárpátaljai megyei választási kampány több tíz milliós magyarországi finanszírozásáról, vagy éppen a beregszászi főiskola felújításáról és néhány KMKSZ-es vezető éppen azzal egy időben zajló építkezéséről, házfelújításáról és autóvásárlásáról. És bizonyára sok minden másról még.

Ezekkel kell majd elszámolnia, ezeket a könnyen szerzett pénzeket, ezeket a privilégiumokat veszítheti el a kárpátaljai magyar párt a Fidesz bukása esetén.

Ezért küzdenek körmük szakadtáig, ezért próbálják minden erejükkel lejáratni – a leggyalázatosabb, Fidesztől tanult hazugságoktól sem visszariadva – az egyetlen esélyes magyarországi ellenzéki pártot.

Bálint Sándor

Kárpátalja