Nyakunkon egy orosz-amerikai háború? Az ENSZ-főtitkár felelős cselekvésre szólított fel

António Guterres figyelmeztetett, hogy a szíriai állítólagos vegyifegyver-támadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Ezért felelősségteljes magatartásra szólította fel a szíriai konfliktusban érintett országokat, miután Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok katonai csapásra készül megtorlásul a dúmai támadás miatt.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet pénteken közölte a BT ülésén, hogy Donald Trump elnök még nem döntött a lehetséges szíriai lépésekről. Amerikai becslések szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök - közölte az ENSZ-nagykövet.

Trump korábban azonnali katonai választ helyezett kilátásba az állítólagos vegyifegyver-támadásra megtorlásul, azóta visszalépett a fenyegetésektől.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy Bassár el-Aszad szíriai kormányának elűzésében és Oroszország visszaszorításában érdekeltek.

Az orosz nagykövet kijelentette:

"Washington egy olyan politika mellett döntött, amely szabaddá teszi az utat a Szíria elleni katonai forgatókönyv előtt. Ezt nem szabad eltűrni".

Washington és a szövetségesei a szíriai kormányt vádolják azzal, hogy vegyifegyver-támadás elkövetésével. Damaszkusz és szövetségese, Moszkva elutasítja ezt az állítást.