Jövőre elvesztheti Budapestet a Fidesz, gyorsan megszüntethetik az önkormányzatok hatalmát

Hatalomtechnikai lépésnek tűnhet, ha valóban meggyengítik a fővárosi önkormányzatok pénzügyi és döntési jogköreit. Az átalakítás ugyanis annak mehet elébe, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon Budapestet nagy valószínűséggel elveszíti a Fidesz.

Az április 8-i választási eredményekből ismeretes, hogy Budapesten a Fidesz számos helyen kikapott, vagy csak kis különbséggel győzött. Ennek tudatában készülhetnek Orbán Viktorék arra, hogy jövő őszre, amikor az önkormányzatok többsége ellenzéki kézbe kerülhet, a kerületi vezetések már csak aprópénzzel, jelentéktelen feladatokat láthassanak el. Az átalakítások a fontos, pénzt és valódi döntést igényelő feladatokat közelebb helyeznék a kormányhoz, és akár minisztériumi szintre tennék át.

„Orbán szívesen old meg problémákat, de a gondolkodása nem problémacentrikus, hanem hatalomcentrikus. Itt most konkrétan az lebeghet a szeme előtt, hogy szét kell verni a pályát, ahol vereséget szenvedhetünk” – fogalmazott egy informátor a 24.hu-nak.

A lapnak nyilatkozó fővárosi fideszesek szerint nem kizárt, hogy jövő ősszel egyetlen polgármestert sem ad pártjuk Budapesten, ezért van szükség gyors lépésekre. Volt olyan, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a jövő őszi helyhatósági választásokon, már ha az ellenzék képes lesz az együttműködésre, a Fidesz-KDNP egyetlen polgármesterét, de meglehet, szinte egyetlen egyéni önkormányzati képviselőjét sem fogják beválasztani az új testületekbe – írja a lap.

Megjegyzik, hogy bár vannak olyan kormánypárti vezetők, akik tagadják az önkormányzati átalakítások tervét, nekik mégis már „tényként kezelték” más fideszesek, hogy a helyhatósági választás előtt följebb kerülnek a jelenleg az önkormányzatok alá tartozó források és döntési jogkörök.

Egyiküket így idézték:

„Nagyjából annyi feladata, lehetősége maradhat egy kerületi polgármesternek, hogy minden nyárvégen jelképesen megnyitja a tanévet. Ja, és ápolhatja a testvérvárosi kapcsolatokat. Az önkormányzati dolgozók egy része minisztériumokban kaphat munkát, sokuk pedig utcára kerül.”

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. július 22. | 16:59
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
sss
2019. július 22. | 15:06
Egyre több ilyen esetre lehet számítani a tömeges betelepítés miatt.
1
sss
2019. július 22. | 14:14
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
Nem bizonyulhattak elegendőnek a kamuregek.