Tüntetők várták a dán vizeken az oroszok úszó atomerőművét

A Roszatom szerint ez még csak a kezdet.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet csütörtöki közleményében arról tájékoztat, hogy a Beluga II. nevű vitorláshajójuk ma reggel követni kezdte az úszó atomerőművét a dán vizeken. A magas kockázatú nukleáris létesítmény tulajdonosa és üzemeltetője a Paks II. megépítésével is megbízott orosz állami vállalat, a Roszatom.

„Ez az úszó atomerőmű a nukleáris katasztrófa veszélyének teszi ki a rendkívül sérülékeny Északi-sarkvidéket. A saját meghajtás nélküli, lapos fenekű hajóra épült atomerőmű olyan, mintha egy fa deszkán egyensúlyoznánk egy nukleáris létesítményt bolygónk legvadabb vizein”

– üzente a fedélzetről a Közép- és Kelet-Európai Greenpeace nukleáris szakértője, Jan Haverkamp.

Arra sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy követeljék Oroszországtól az úszó atomerőmű teljes körű, korlátozásoktól mentes, független vizsgálatát és ellenőrzését,

"különös tekintettel a sci-fi regényekbe illő úszó atomerőmű Roszatom által ambicionált tömeggyártására”.

Ugyanis a 144 méter hosszú Akagyeemik Lomonoszov még csak a kezdet, legalábbis az oroszok reményei szerint.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokkot 2018. április 28-án reggel indították útnak a szentpétervári Balti Hajógyárból, ahol 2009 óta folyt az építése. A létesítmény végső célállomása a csukcsföldi Pevek, amely Oroszország távol-keleti részén található. Az úszó atomerőművi blokk hálózatra kapcsolása után 2019-től a világ első úszó atomerőműveként fog üzemelni. A Roszatom tájékoztatása szerint az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik majd be a nukleáris fűtőelemeket. A reaktorok fizikai indítása után az Akagyemik Lomonoszovot, fedélzetén a személyzettel, előreláthatólag 2019 nyarán vontatják át az északi hajózási útvonalon peveki állomáshelyére, majd lehorgonyzása után a hálózatra kapcsolják. Az úszó atomerőmű vontatási sebessége 3,5-4,5 csomó, azaz 7-8 km óránként.

Egyébként eredetileg már a Szentpéterváron feltöltötték volna üzemanyaggal a reaktorokat, sőt már teszteket is végrehajtottak volna, azonban a balti államok tiltakozása, illetve Greenpeace Oroszország petíciója ezt megakadályozta volna. Így Murmanszkban töltik fel az úszó atomerőművet, hogy aztán 2019-ben 5000 km-en keresztül végigvontassák az Északi-tengeren és üzembe helyezzék a csukcsföldi Pevekben.

Jelen és jövő

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C típusú reaktort építettek be 70 MW összteljesítménnyel. Az úszó atomerőmű egy 100 ezres lakosságú várost képes villamos árammal és hőenergiával ellátni. Az úszó atomerőmű élettartama 40 év, amely meghosszabbítható 50 évre. A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján, amelyet optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el. Ezeket két RITM-200M reaktorral szerelik majd fel egyenként 50 MW teljesítménnyel.

És hogy miért olyan fontos ez az oroszoknak?

Mert az elképzelések szerint ezek az úszó atomerőművek Oroszország északi és távol-keleti, nehezen elérhető területei, az ott lévő kikötők, iparvállalatok, illetve a tengeri olaj- és gázkitermelő berendezések energiaellátását biztosíthatják.

Állítólag a Roszatom afrikai, latin-amerikai és délkelet-ázsiai partnerekkel tárgyal a sorozatgyártásról.

(Fotók: Greenpeace)