"Veszélyes, amatőr viccparádé!" Most lett elegük a lovasoknak a Nemzeti Vágtából

Véget vetnének a kegyetlen látványosságnak.  

Tegnap robbant ki országos botrány abból, hogy a Nemzeti Vágta május elsejei, Sarkadon tartott selejtezőjént megsérült lovat embertelen kegyetlenséggel pusztítottak el. Az állatot a méltóságteljes elaltatás helyett főbe lőttek, megszurkálták, megnyúzták és szétvágták, majd a tetemét egy elhagyatott dögtelepen hagyták a mocsokban. A lo holttestét tulajdonosa, Szabó Erzsébet találta meg, aki megrázó felvéteeket is készített. 

„Lovas nemzet": embertelen, barbár módon meggyilkoltak egy versenyen megsérült lovat

Megdöbbentő felvételeket készített elpusztult lováról Szabó Erzsébet, aki május 1-jén a sarkadi Nemzeti Vágta selejtezőjében bukott el. A ló és a zsoké egyaránt megsérültek, a sportolót kórházba vitték.Eltört lábú lovának sorsáról nem tudott gondoskodni, így a jelenlévő állatorvost azzal bízták meg, hogy ha a ló menthetetlen, akkor altassák el.Elaltatás helyett azonban pár nappal később kiderült, hogy a lovat kegyetlenül megkínozták és megcsonkították, majd kidobták egy mocskos dögtelepre.

A Magyar Lovas Közösség ezért úgy döntött, hogy az idei Nemzeti Vágta idejére és helyszínére tiltakozó megmozdulást szerveznek. 

Évek óta nézzük némán azt a rengeteg sérülést és borzalmat amit a Nemzeti Vágta hagy maga után! A Sarkadi vágtán történtek után elég a hallgatásból!!! Hangot kell adnunk, hogy a laikusoknak felnyíljon végre a szeme, hogy ez így nincs rendjén! - 

 - írják a demonstráció Facebook oldalán.

A lovasok szerint 

"a Hősök Tere és minden összetákolt helyszín alkalmatlan lóversenyre, a Nemzeti Vágtán pedig amatőr lovasok, amatőr lovakon indulnak, egy viccparádénak minősülő környezetben."

Arra kérik a "lószerető embereket", hogy saját maguk és lovuk biztonsága érdekében ne induljanak el a versenyen.

A tiltakozás célja, hogy szigorítsanak a szabályokon és a lóversenyeket csak arra alkalmas környezetben lehessen megtartani. 

A Nemzeti Vágtát évek óta kísérik az állatokkal való kegyetlen bánásmód miatti botrányok. Tavaly egy artista csoport parádézott rendezvényen csontsovány lovak hátán, 2011-ben pedig az egyik versenyló csapódott neki a rossz helyre tervezett palánknak, majd kilógó belekkel futott még két kört, mielőtt elpusztult.