Mainstream-ellenes koalíció kerülhet hatalomra Olaszországban

A márciusi olasz választáson egyik párt sem szerzett többséget, így azóta kérdéses, hogy kik vezethetik az országot ezután. A Politico szerint eldőlni látszik a kérdés, az Északi Liga (Lega Nord) és Öt Csillag Mozgalom (Movimento 5 Stelle, M5S) koalíciós kormányzásba kezdhet.

Sergio Mattarella elnök semleges kormányt nevezett volna ki, ha nem születik megegyezés valamely pártok között, ami akár újabb választás kiírásához is vezethetett volna. A mostani alku viszont új helyzetet teremt, Mattarella valószínűleg még kezdeményez egy utolsó tárgyalási kört, mielőtt megbízza a pártokat a kormányalakítással.

„Történelmet írunk, ez nyilvánvalóan időbe kerül”

 - mondta Luigi Di Maio az M5S vezetője, miután a hétvégén kétszer is találkozott Milánóban Matteo Salvini Liga-elnökkel.

Elmondása szerint már az is eldőlt, hogy ki lesz a miniszterelnök, de csak annyit árult el, hogy „politikus, nem technokrata”.

Berlusconi kiesett

A tárgyalások egyik feltétele az volt, hogy a Liga szakítsa meg kapcsolatait Silvio Berlusconival, akinek pártjával, a Hajrá Olaszországgal (Forza Italia, FI) pártszövetségben indultak a választáson. Az Öt Csillag kizárta, hogy együttműködjön a volt miniszterelnökkel, mert az elit szimbólumának tartják, ami nem fér össze a radikális mozgalom elitellenességével.

(fotó: Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője.)