"Mi közünk van ahhoz, hogy hol vannak az Egyesült Államok nagykövetségei?!"

Szijjártó Pétert a Nemzetbiztonsági bizottságban kérdezték a hétfői gázai mészárlásról, amely során több mint 50 palesztin meghalt, és több ezren megsérültek. A tüntetéshullám kiváltó oka az volt, hogy az Egyesült Államok megnyitotta Jeruzsálemben a nagykövetségét, megváltoztatva ezzel a város státuszát. A magyar külügy idáig hallgatott a véres események kapcsán.

Mindössze négy EU-s ország gondolta úgy, hogy ott kell lennie az amerikai nagykövetség megnyitóján, miközben egyébként az izraeli hadsereg épp a palesztin tüntetőket lőtte éles lőszerrel: Ausztria, Csehország, Románia és Magyarország.

Szijjártó Péter azonban mégsem érzi úgy, hogy hazánk támogatná Donald Trump lépését, hiszen az Orbán-kormányt nem kérdezte meg erről az Egyesült Államok elnöke.

"Mi közünk van ahhoz, hogy hol vannak az Egyesült Államok követségei? Mi közöm van nekem ehhez?!"

- fakadt ki a leendő tárcavezető.

Közölte: nem érzi, hogy kommentálnia kellene a jeruzsálemi nagykövetség megnyitását, míg azt sem tartotta szükségesnek, hogy az EU egy közös elítélő nyilatkozatot adjon ki. Szerinte az Uniónak nem kell minden nemzetközi történesnél azonnal megnyilvánulnia.

Magyarország nem viszonyul sehogy a történésekhez, de mindent támogatunk, ami közelebb viszi a térséget a békéhez - mondta el, még ha ez egy nyilvánvaló ellentmondás is.

Szijjártó Péter végül megjegyezte, amikor az EU Izraellel kapcsolatos döntéseket hoz,

akkor az Orbán-kormány kiegyensúlyozottságot vár el a döntéshozóktól.

Egyébként nem tervezi az Orbán-kormány, hogy elköltöztesse nagykövetségét Tel-Avivból.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss