Baloldali belháború: Mellárt le akarták beszélni arról, hogy beüljön a Párbeszéd-frakcióba?

Liberálisok és LMP-sek hívták telefonon a függetlenként mandátumot nyert képviselőt.

Többen keresték meg Mellár Tamást azzal, hogy ne csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz – mondta el Szabó Tímea az ATV Start című műsorban. A Párbeszéd – amennyiben a képviselőcsoport megmarad – frakcióvezetője szerint „hitelesebb lett volna, vagy lenne akkor” a Liberálisok közleménye, ha a párt elnökhelyettese nem hívja fel Mellár Tamást, és nem kéri meg személyesen, hogy ne lépjen be a frakcióba. Hozzáfűzte, Gémesi György és Hadházy Ákos is beszélt Mellárral, de hogy miért, „az megint egy másik kérdés”.

Szabó Tímea szerint az LMP-nek is az a fontosabb az Orbán-kormány leváltása helyett, hogy a Párbeszédnek ne legyen frakciója.

Az atv.hu Szabót nem érte el, de a Magyar Liberális Párt elnökhelyettesét, Sermer Ádámot igen, aki telefonon azt mondta, tényszerűen nem igaz, hogy bármilyen próbálkozással lebeszélte volna Mellár Tamást arról, hogy csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz. A mikropárt politikusa hozzátette: az utóbbi hetek tapasztalata alapján azon se lepődne meg, ha Szabó Tímea valótlanságokat állítana. Sermer azonban nem tagadta, hogy felhívta volna Mellárt. Mint mondta: azzal kereste meg őt, ha érdeklik a tárgyalással kapcsolatos tények, akkor rendelkezésére áll, de leszögezte: ő nem állta útját annak semmilyen próbálkozással, hogy Orbán egykori tanácsadója csatlakozzon a Párbeszéd frakcióhoz. A Magyar Liberális Párt nemrég kiadott, Szabó Tímea hazugságokkal vádolja a Liberálisokat című közleményében hozzátette: Mellár a telefonbeszélgetésben jelezte, hogy nem ért egyet a párt döntésével, arról azonban nem esett szó, hogy a képviselő belép-e a Párbeszéd-frakcióba.

Mellár Tamás az atv.hu-nak erre hivatkozva azt mondta, nem kapott felhatalmazást arra, hogy a telefonbeszélgetés tartalmáról beszéljen. Ezért megcáfolni, de megerősíteni sem szeretné azt, hogy Sermer azzal kereste volna fel, hogy ne csatlakozzon a Párbeszéd frakciójához.

Az LMP-s telefonhívásokra vonatkozó újságírói kérdésre Mellár sejtelmesen azt mondta, „ellenzéki pártokból kerestek meg, és a beszélgetések tartalma, ha nagyon finoman is, és nem direktbe” arról szólt, hogy jobb lenne, ha nem csatlakozna a Párbeszéd képviselőcsoportjához.

Gémesi György azt mondta, valóban kereste a képviselőt az elmúlt napokban – mindettől függetlenül –, hogy egy, Baranya megyei ügyekkel kapcsolatos háttérbeszélgetésre invitálja.

Eközben Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke csak annyit válaszolt a kérdésre, természetesen szoktak beszélni Mellár Tamással, mert „egy pártból jöttünk, Fidesz-árvák vagyunk”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Liberálisok Molnár Gyula MSZP-elnökkel kötött 60 milliós háttéralkujának kipattanása után Bősz Anett, a Liberálisok MSZP–Párbeszéd-listán Országgyűlésbe jutott képviselője kijelentette, kilép az ötfős Párbeszéd-frakcióból, mely így a parlamenti szabályok szerinti minimális létszám alá csökkent volna, vagyis a megszűnés szélére került. A frakció létét és így a képviselőcsoportnak járó több mint százmillió forintot, valamint több parlamenti szereplés lehetőségét Mellár Tamás mentette meg, aki kijelentette, mégis beül a Párbeszéd frakciójába.

Az emberek nem erre szavaztak: Mellár Tamás épp elárulja a választóit

Mellár Tamás közgazdásznak sikerült a lehetetlen: április 8-án vidéken egyedüli függetlenként lenyomta a Fideszt egyéniben. Ezt, a tőle radikálisan különböző politikai véleményen lévő szavazóknak is köszönhető bravúrt értékteleníteni most el azzal, hogy a győzelmet - ígérete ellenére - politikai aprópénzre váltja, holott a választók mást várnak tőle. Tegyük hozzá, teljes joggal.