Ketten már rácsok mögött vannak a 3-as metró elrablói közül

Soha nem látott méretű graffitis akció volt, az utasok sem úszták meg.

Március 13-án este háromnegyed kilenckor közel kéttucat ember szervezett keretek között – valószínűleg BKV-s belső segítséggel- a Pöttyös utcai megállóban utasokkal együtt megállásra kényszerített egy szerelvényt. A metró az utolsó olyan darab volt, amit még nem küldtek ki az oroszoknak felújításra, és mint kiderült, ez volt az indítéka a támadóknak is.

A maszkos rongálók a vészkapcsolóval áramtalanították a pályát, a zavarkeltés érdekében poroltóval telefújták a metrómegállót, majd a szerelvény belső felét nagy felületen lefújták festékszórókkal.

A Facebookra felkerült egy videó arról is, hogyan csinálták. Jól hallható, hogy nem csak magyarok voltak köztük:

Az egyikük később a Borsnak nyilatkozva azt mondta, a firkálással „elköszönni” akartak a régi metrótól egy „The End” felirattal, bár ebből semmi nem látszott.

A támadásról az Alfahír egyik olvasója több videót is készített:

Lapunk megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a jelenleg is zajló büntetőeljárásban eddig öt főt hallgattak ki gyanúsítottként. Ellenük

  • csoportosan elkövetett garázdaság bűntette
  • közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntette
  • és rongálás bűntette miatt folyik az eljárás.

Az Alfahír megtudta azt is, hogy az öt főből kettőnek előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság, míg három fő szabadlábon védekezik. A BRFK közölte, hogy folyik a nyomozás a többi elkövető beazonosítása, felkutatása és elfogása érdekében is.

Az Alfahír úgy tudja, a rongálás után az utasok egy külföldi férfit tartottak vissza a helyszínen, őt egy civil utas –ránézésre- egy gázpisztollyal tarthatott sakkban.

Erre vonatkozóan a rendőrségtől nem kaptunk megerősítést, ahogyan további információkat sem közöltek a nyomozás érdekeire való hivatkozással. A rendőrség még márciusban nyilvános elfogatóparancsot adott ki egy Takács Viktor nevű 35 éves férfival szemben, de mivel ezt a rendőrség honlapjáról már leszedték, így bizonyára ő az egyik az öt eljárás alatt álló személy közül.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a banda egyértelműen nagyon komoly belső segítséget kellett hogy kapjon BKV-s dolgozóktól, ez a vonat ugyanis egész nap tartalékban állt a Lehel téri kihúzóban és egyáltalán nem volt biztos, hogy pontosan mikor megy vissza a Kőér utcai telephelyre. Úgy tudni, a támadók összesen 19-en voltak, és a kinyitott szellőzőjáratokon menekültek el.