Valószínűleg jöhet az előrehozott parlamenti választás Olaszországban

Elemzők szerint belpolitikai válság van Olaszországban. Szerintünk meg úgy 60 éve belpolitikai válság van Olaszországban, viszont az olaszok láthatóan élvezik.

Nagy eséllyel előrehozott parlamenti választásokat tartanak kora ősszel Olaszországban, mivel több politikai erő is jelezte, hogy nem kíván bizalmat szavazni a Carlo Cottarelli vezette leendő kormánynak - mondta el Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő a köztévében.

Egyedül a baloldali Demokrata Párt támogatja a Carlo Cottarelli vezette szakértői kormányt, ez pedig nem elegendő a bizalmi szavazás pozitív kimeneteléhez - fűzte hozzá.
    
Elmondta: ha a szakértői kormány mégis bizalmat kap, akkor 2018 végéig vezetheti az országot és a következő választások 2019 elején lehetnek.
    
Sergio Mattarella olasz államfő hétfőn délelőtt bízta meg Carlo Cottarellit a szakértői kormány felállításával, a 64 éves közgazdász feltehetően május 29-én mutatja be az államfőnek a miniszterek névsorát.

Mint ismert, korábban visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára:

Kormányválság: mégsem Conte alakít kormányt Olaszországban? (frissítve!)

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést.Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő „megvétózta" Paolo Savonát.Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.