2018. 06. 10. 18:50
MTI nyomán

Újra akarták számolni a szavazatokat, hirtelen tűz ütött ki a szavazólapokat őrző raktárban

Hatalmas tűz ütött ki vasárnap azokban a bagdadi raktárakban, ahol a május 12-i parlamenti választások szavazólapjait őrzik, a polgári védelmi erők megpróbálják ellenőrzés alá vonni a tüzet - közölték helyi illetékesek és a belügyminisztérium.

Az iraki parlament szerdán döntött arról, hogy újraszámolják a májusi parlamenti választás szavazatait, mert csalás és szabálytalanságok gyanúja merült fel.

"Égnek a választási bizottsághoz tartozó raktárhelyiségek, ahol elhelyezték a májusi választások szavazóurnáit. A polgári védelmi erők úton vannak, de elmondhatom, hogy valamennyi szavazóurna és papír elégett" - mondta Mohamed el-Rabej, a bagdadi tartományi tanács tagja.

A belügyminisztérium szóvivője szerint viszont a tűzben bár számos dokumentum és berendezés semmisült meg, azonban a tűzoltók megpróbálják megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek azokra a helyiségekre, ahol valójában a szavazóurnákat tárolják.

A bagdadi keleti részén lévő Ruszafa negyedben lévő raktár négy épületből áll, és csak egy égett le, amelyben elektronikus eszközöket és dokumentumokat őriznek.

A legfontosabb szavazóurnák többsége a másik háromban van, ahol ellenőrzés alá vonják a tüzet

- hangoztatta a szóvivő, de lehetségesnek nevezte, hogy a lángra lobbant raktárban is voltak szavazóurnák.

A parlament szerdán elfogadott törvénye értelmében országszerte kézzel újra kell számolni a májusi parlamenti választásokon leadott szavazatokat, és a rendelkezés a választási bizottság vezetését egy kilenc fős bírói testület kezébe adta.

Az iraki kormányfő keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy súlyos jogsértések történtek a parlamenti választásokon. A központi választási bizottság a múlt szerdán jelentette be, hogy megsemmisítették több mint ezer szavazóhelység voksait.

A választásokat követően számos politikai csoportosulás számolt be szavazatmanipulálásról és az első alkalommal használt elektronikus szavazórendszer gépeinek meghibásodásairól.