A szlovénoknak nem tetszik az osztrák határvédelmi gyakorlat

A gyakorlaton, melyről Herbert Kickl osztrák belügyminiszter tájékoztatott, első ízben vetik be a Puma elnevezésű új osztrák határvédő alakulatot.

A szlovén tárcavezető hangsúlyozta: a szlovén rendőrség hatékonyan védi a schengeni határt, amivel bebizonyította, hogy a biztonság szempontjából nem jelent veszélyt sem Ausztriára, sem más országra.

Kiemelte: azon illegális migránsok száma, akik Szlovéniából lépnek be Ausztriába, minimális - idén eddig 13-at küldtek vissza Szlovéniába -, ezért Ausztriának nincs semmi oka, hogy lezárja Szlovéniával közös határának egy szakaszát. Úgy vélte: a bevándorlókat az Európai Unió (EU) külső határain kell megállítani.

Szavai szerint a befogadó- és gyűjtőközpontokat (hot spot) a külső határokon kell felállítani, hogy a nem uniós országból érkező külföldiekről már ott kiderüljön, jogosultak-e az EU-ban menekültstátuszra, vagy vissza kell térniük abba az országba, ahonnét érkeztek.

A szlovén rendőrség jelezte, hogy kaptak ugyan értesítést a migrációs áradat feltartóztatására irányuló osztrák gyakorlatról, de annak sem az üzenetével sem az időpontjával nem értenek egyet. Június 25. Szlovéniában állami ünnep - 1991-ben Szlovénia ezen a napon nyilvánította ki függetlenségét Jugoszláviától -, munkaszüneti nap, amikor nagyon sok szlovén utazik turisztikai célokból Ausztriába. A szlovén belügyminiszter azt javasolta, hogy a gyakorlatot valahol másutt rendezzék meg Ausztriában.