Fotó: MTI
2018. 06. 14. 10:56

Sólyom László: „a Heti Válasz megtartotta a helyes mértéket”

Kiállt a nyomtatott formájában megszűnt Heti Válasz mellett Sólyom László volt köztársasági elnök. A lap digitálisan elérhető változatában megjelent publicisztikájában azt írja, a Heti Válasz megtartotta a helyes mértéket, szerzői pedig azt írták, amit gondoltak, nem parancsot vagy elvárást követtek.

A lap múlt héten jelent meg utoljára nyomtatottan. „Korszakváltás a Heti Válasznál” című vezércikkel búcsúzott Borókai Gábor főszerkesztő, miután a lapot kiadó cégnél csődeljárás indult. A médiabirodalmát leépítő Simicska Lajos nagyvállalkozó az április 8-i választások után két nappal bejelentette a Lánchíd Rádió és Magyar Nemzet megszűnését, a Hír Tv-nél leépítések kezdődtek, a Heti Válasznak pedig új befektetőt kellett volna találnia.

Borókai szerint egy amerikai üzletember érdeklődött a lap iránt, de később aztán visszalépett.

„Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben”

- írta a főszerkesztő.

A digitális verzióban megjelent publicisztikájában Sólyom László úgy fogalmaz:

„A Heti Válasz nem írt vállalhatatlant; nem volt lapjain félelemkeltés, gyűlöletszítás. Megmutatta, hogy az elkötelezettség nem jár bezárkózással, nem tartotta eleve rossznak, aki másként gondolkozik.”

A volt államfő emlékeztet rá, a Heti Válasz rendszeresen közölt interjúkat olyan vállalkozókról, akik saját erejükből vitték sokra, nem pedig állami vagy önkormányzati megrendelésekkel.

„Meg lehetett ismerni gondolkodásmódjukat, kultúrájukat. Nem tudjuk, kire szavaznak. De azt igen, hogy bár a »polgári Magyarország« politikai termék lett, igenis létezik, s megvan ma is. Nagyon széles réteg maradna elhagyatott, amelynek értékrendje nem változott, de elvesztette képviseletét”

- vélekedik Sólyom László arról, hogy mi lenne, ha a Heti Válasz teljesen megszűnne.