A miniszter nem árulta el, mikor mennek börtönbe

Meddig leszünk Európa rabszolgapiaca?

"Ha Mészáros Lőrinc olyan ütemben vagyonosodik, ahogy most, akkor 2024-re ő lesz a világ leggazdagabb embere, a magyarok pedig a legszegényebbek, hiszen, mondjuk ki, hogy a korrupt Fidesz elit a magyar emberek pénzén hízik kövérre - és ez nem szójáték volt”

- kezdett bele Jakab Péter az azonnali kérdésébe.

A jobbikos képviselő felidézte, hogy Magyarország jelen állás szerint Bulgáriával holtversenyben küzd a legkorruptabb állam címéért, miközben a bérek tekintetében az OECD 35-ös listáján a 33. helyen áll. „Hogy Orbán Viktor is értse, ez nagyjából a kieső hely” - fogalmazott. A csehek, a lengyelek, a szlovákok is jobban keresnek, Borsodból Szlovákiába járnak át az emberek, helyettük ukránok jönnek, mert lassan már csak nekik éri meg, és ha már nekik sem, akkor jönnek Pakisztánból, és Vietnamból, ahogy azt "Orbán Viktorhoz közelálló gazdasági körök pedzegették" – mutatta be a valóságot Jakab Péter.

Véleménye szerint a Fidesz gazdaság politikája nem úgy tekint a magyar munkavállalókra, mint akiket tisztességesen meg kell fizetne, hanem úgy, mint egy "közönséges olcsó rabszolgára". Emlékeztetett rá, Orbán Viktor szaúdi befektetők előtt azzal reklámozta Magyarországot, hogy jöjjenek ide, mert meglepően olcsó a minőségi munkaerő.

"Épp mint a rabszolgapiacon, jó erős, keveset eszik, vedd meg!"

- fogalmazott a legerősebb ellenzéki párt szóvivője.

Mit kívánnak tenni, hogy Magyarország ne legyen egy rabszolgapiac, és legalább a visegrádi színvonalat elérjük? - kérdezte Jakab Péter a kormánytól.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter válaszában arról beszélt, hogy 13 százalékos beemelkedés volt Magyarországon, de emelkedett a garantált bérminimum is, és sokan dolgoznak a KSH adatai szerint.

Viszontválaszban Jakab Péter emlékeztetett, hogy Andersen nem halt meg, szerinte a magyar parlamentben van, ám a tények szerint a dolgozói szegénység megduplázódott, minden harmadik magyar a létminimum környékén él, már Románia is lekörözte Magyarországot a béremelkedésben.

De a jobbikos képviselő tudja, mi a béremelés hiányának az oka: ellopják az erre szánt pénzt. Vissza kell adni a lopott pénzt, és akkor több jut a béremelésre – magyarázta. Felhozta, hogy a román tolvaj politikusokkal szemben gyakran használják a vagyon elkobzást, de a napokban letartoztattak egy román minisztert is, aki visszakért a pályázati pénzből, így ő ment a börtönbe.

„Önök mikor fognak?”

- érdeklődött Jakab Péter.

Gulyás Gergely azonban viszontválaszában nem árulta el, mikor mennek börtönbe.