Orbán kedvéért sem lesz pirotechnika a hazai meccseken

Pedig így nincs olyan jó hangulat, mondta korábban a kormányfő.

Az eseményen elhangzott, hogy az MLSZ nem alkalmaz szigorúbb szabályokat, mint a magyar jogszabályok.

"Azokat pedig kötelesek vagyunk betartani, valamint a nemzetközi mérkőzéseken az UEFA pirotechnikát tiltó szabályait is" - szögezte le a szervezet.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az első három osztályban a 2015/16-os idényben még csak 156, a 2016/17-es szezonban már 656, az elmúlt kiírásban pedig 697 pirotechnikai eszközzel való visszaélést jegyeztek fel a stadionokban, ráadásul utóbbiban még nincs benne két olyan nagyobb felhasználás, ahol a hatalmas füst miatt nem lehetett megállapítani pontos számot. Szó esett arról is, hogy sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnikai eszköz veszélyeivel.

A pirotechnikai eszközök között - teljesítménytől és típustól függően - átlagosan 3 és 15 méter közötti távolságot kellene tartani, ez kivitelezhetetlen egy tömött szektorban, ezen kívül számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amely eszükbe sem jut a drukkereknek - jelezték. Ilyen például a széljárás, a stadion szerkezeti elemeinek veszélyeztetése, a veszélyes anyagokat tartalmazó füst, vagy például az egyes molinók és drapériák esetleges gyulladása.

A szövetség hangsúlyozta: az MLSZ-nek a magyar jogszabályokon kívül, mivel tagja az UEFA-nak, e szervezet előírásait is be kell tartatnia.

Orbán miatt vannak zavarban

Az MLSZ állásfoglalása azért érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök még márciusban, a diósgyőri stadion átadása előtt a szurkolók képviseletével arról beszélgetett, hogy neki is hiányzik a pirotechnika a stadionokból, mert nem az igazi a hangulat nélküle. A kormányfő azt is mondta, hogy ha az MLSZ benyújt egy módosítást a szabályozásról, akkor ők megszavaznák.

Bánki Erik fideszes parlamenti képviselő ugyan tagja az MLSZ elnökségének, de a szövetségnek nincs jogköre módosítót benyújtani a parlamenthez. A pirotechnikát 2011-ben kormányrendelettel tiltották ki végleg a stadionokból.

Igaz, nemrég elég jó érvet kaptak a tiltáshoz, ugyanis a május 27-i Fradi-Diósgyőr meccsen egy kisgyermek kezét összeroncsolta egy petárda.

(Címlapfotó: Béli Balázs/alfahir.hu)