2018. 06. 21. 07:35
MTI nyomán

200 elesett amerikai katona maradványait adta ki Észak-Korea

Donald Trump amerikai elnök közlése szerint Észak-Korea szerdán visszaadta 200, a koreai háború idején eltűnt amerikai katona maradványait, a fejleményt azonban hivatalosan nem erősítették meg a hadsereg részéről.

A Minnesota állambeli Duluthban tartott szerdai gyűlésen közölte a hírt Donald Trump támogatóival:

"Visszakaptuk elesett nagy hőseinket, a maradványokat ma küldték vissza, már kétszázat eddig." 

Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők kedden azt mondták, hogy a következő napokban Észak-Korea át fog adni "jelentős számú" maradványt az ENSZ Dél-Koreában lévő parancsnokságának, s azokat azután átszállítják a Hawaii-on lévő amerikai Hickam légitámaszpontra.

Trump a múlt héten Szingapúrban történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, s a találkozó után tartott sajtótájékoztatóján egyebek közt azt mondta, Kim beleegyezett, hogy visszaadják amerikai katonák maradványait.

Az Egyesült Államok hadseregének adatbázisa szerint az 1950-53-as koreai háborúban elesett amerikai katonák közül mintegy 7700-at tartanak eltűntként számon.

A Pentagon közlése szerint észak-koreai tisztségviselők már régebben jelezték, hogy birtokukban vannak közülük mintegy kétszáznak a földi maradványai.

A rendkívül kegyetlen, összességében legalább hárommillió halálos áldozatot követelő konfliktusban - amelynek során az Egyesült Államok vezette ENSZ-erők a déliek, Kína pedig a Szovjetunió támogatásával az északiak oldalán harcolva vett részt - több mint 36 500 amerikai katona halt meg.