Neymar-gól, Neymar-gólpassz, így jutott Brazília a nyolc közé

Csak 25 percig volt ellenfél a mexikói csapat.

Mexikó világbajnokságon még sosem győzte le Brazíliát, sőt eddigi vb-összecsapásaikon még gólt sem szereztek. Ráadásul a közép-amerikai válogatott az a csapat, amelyik mindig kijut a vb-re, a csoportjából továbbmegy, de a nyolcaddöntőben búcsúzik.

Úgy tűnt, most ezekkel a rossz emlékekkel végképp le akarnak számolni. Legalábbis Mexikó úgy bekezdett a meccsen, hogy a braziloknak alig voltak momentumaik. Már a 2. percben Lozano elé került a labda az ötös sarkánál, a braziloktól Miranda blokkolt. Az 5. percben jött el Neymar első villanásának ideje: 17 méterről középről lőtt, de Ochoa, a mexikói kapus oldalra öklözte a lövést. A 18. percben mexikói kontra indult, a jobbösszekötő helyéről Lozano lőtt, de a lövést ismét blokkolták. A 22. percben Vela vitte el a labdát a bal oldalon, betette középre, de Herrera nem lőtt kapásból, így oda lett az ordító ziccer.

Tulajdonképpen eddig tartottak a mexikói rohamok, vagy inkább Brazília kezdett felébredni. A 25. percben Neymar cselezte be magát a bal szélen, Ochoa jött a kapujából és kivédte az éles szögből leadott lövést. Két perc múlva, a 27. percben a brazilok megszállták a mexikói tizenhatost, az akció végén Coutinho tizenhatos sarkáról leadott lövése fölé ment. A 33. percben Gabriel Jesus cselezte magát gólhelyzetbe, de lövését Ochoa ismét védte.

A második félidő újabb brazil helyzettel indult. A 48. percben Coutinho cselezett befelé, lőtt, de a nagyszerű napot kifogó Ochoa újabb bravúrral védett. Az 51. percben azután már ő is tehetetlen volt: Neymar cselezgetett a tizenhatos vonalán, a zsugát visszaadta a balösszekötő helyén érkező Williannek, ő az ötös sarkáról centerezett, a két érkező brazil közül pedig Neymar pöckölte a kapuba a labdát (1-0). A brazilok nem álltak le. Az 59. percben Willian cselezgetett a jobb oldalon, Fagnernek passzolt, aki beadta középre, Paulinho 13-ról középről lőtt, de Ochoa újfent védett.

Egy mexikói fellángolás következett a 61. percben. Egy mexikói kontra ment középen, a megeresztett lövés levágódott. A labda Vela elé került, aki rádurrantotta, de Alisson a léc fölé tenyerelte az egyetlen kapura tartó mexikói lövést.

Ezt követően csak a braziloknak voltak értékelhető megmozdulásaik. A 64. percben Willian ment el a jobbösszekötő helyén, 13 méterről leadott emberes lövését ismét Ochoa védte. Négy perccel később, a 68. percben Willian a bal oldalon tűnt fel, középre adott Neymarnak, lövése – egy közbelépő mexikóinak köszönhetően – épphogy elkerülte a bal alsó sarkot. Két perccel a rendes játékidő vége előtt, a 88. percben Neymar tört be a tizenhatoson belülre, elpöckölt volna Ochoa mellett (a mexikói kapus bravúrosan ebbe is beleért), de a labdát végül a frissen beállt Firminho lőtte közelről a hálóba (2-0).

A brazilok a negyeddöntőben a magyar idő szerint este 8 órakor kezdődő Belgium–Japán mérkőzés továbbjutójával játszanak.