Több mint kétezer betöltetlen tanári hely van országszerte

Csak a fővárosban több mint 500 tanár hiányzik.

A cikk emlékeztet, hogy Rétvári Bence államtitkár tavaly szeptemberben kijelentette, hogy a pedagógushiány nem országos, csupán helyi léptékű jelenség. Ennek ellenére már akkor 180 olyan település volt, ahol tanítót vagy különböző szakos tanárt kerestek.

A tanév végével a nyugdíjba készülő tanárok és tanítók megüresedett helyei jócskán megemelték a kiírt hirdetések számát.

Július elején közel 2400 aktív álláshirdetés volt elérhető a Közigálláson tanítók és tanárok számára.

Összesen 523 település küzd tanárhiánnyal. Csak Budapesten 582 helyet kellene betölteni szeptembertől.

Főként reálszakos tanárok hiányoznak a rendszerből, de sok helyen a "bármilyen" szakos megjelöléssel keresik az oktatókat.

Az álláshirdetések egy része a különböző Tankerületi Központok intézményeibe szól, egy részük pedig a Szakképzési Centrumok alá tartozó szakközépiskolákba és szakgimnáziumokba. Arányaiban utóbbi áll jobban, a szakképzésben 304 üres helyet találtak.

Tavaly 951 tanító és 3019 tanár jogviszonya szűnt meg, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályáját ugyanekkor. Ezért igazán nagy kérdés, kik fogják feltölteni ezt a több mint kétezer üres helyet szeptember elejéig.