Két kézzel szórja a pénzt hirdetésekre a Szerencsejáték Zrt, ennek pedig leginkább a TV2 örülhet

Teeeermészetesen piaci alapon.

A magyar médiapiac legnagyobb szereplője lehet az állami lottó- és sorsjegymonopólium, a Szerencsejáték Zrt, amely tavaly 16,1 milliárd forintot költött hirdetésekre. Mivel a teljes magyar reklámpiac 216 milliárd forint volt, ezért bátran állítható, hogy a Szerencsejáték Zrt. költi el minden 15. magyar reklámforintot, és ennek elsősorban Andy Vajna TV2-je örülhet - írja a G7.

A portál emlékeztetett: a cég részesedése óriásit ugrott a magyar reklámpiacon: 2010-ben még csak minden 26., 2017-ben pedig már minden 15. reklámforintot ők költöttek el a magyar médiafelületeken.

Nem mindenhol egyenletesen növekedett azonban a cég reklámköltése: 2015-től például szinte teljesen eltűntek az óriásplakát hirdetések a portfólióból. Ennek a legfőbb oka az lehetett, hogy a 2014-es G-nap néven elhíresült Orbán-Simicska szakítás után már nem vagy alig hirdettek Simicska Lajos érdekeltségeinél, amelyek meghatározóak a hazai kültéri hirdetési piacon. Egyre nagyobb teret kaptak a viszont a nyomtatott médiában megjelenő hirdetések, éppen akkor, amikor a Mediaworks Mészáros Lőrinc kezébe került, és más kormányközeli csoportok is egyre nagyobb piaci szereplőkké váltak.

Ha összevetjük a Szerencsejáték Zrt. tíz legnagyobb médiapartnerét 2013-ban és 2017-ben, az alábbi ábrát kapjuk. Csak a TV2 tudott a top 10-ben maradni, mindenki más lecserélődött. 2013-ban még a Simicska-érdekeltségek vitték a hirdetési bevétel felét, 2017-ben a top 10-be csak a Blikk fért be nem állami vagy kormány-közeli médiumként (a nyilakra kattintva lehet 2010 és 2017 között váltani).

A portál emlékeztetett: a számok elég jól mutatják, hogy nem a piaci alapon osztják el a hirdetéseket, tehát nem a nézettséggel arányosan, hiszen a TV2 csoporthoz került tavaly az összes hirdetés 78 százaléka. A kormányzattal szemben helyenként kritikus RTL-csoportnál viszont gyakorlatilag megszűntek a szerencsejáték-hirdetések, pedig 2010-ben még 7 százalék körül alakult az arányuk.

Ez alátámaszthatja azt a feltételezést, hogy az óriási reklám büdzsével rendelkező állami cég egyben kiváló kifizetőhely is, hiszen az állami hirdetési milliárdokkal könnyen nyertségessé tehető egy-egy kiválasztott médium. Míg azokat, akiktől elviszik a hirdetést, könnyen veszteségessé tehetik. 

A portál becslése szerint évi 4,2 milliárd forintot költhet a Szerencsejáték Zrt. a TV2-nél, ami a csatorna hirdetési bevételének nagyjából 44 százaléka. Ez már önmagában fontos szerepet tölthet be abban, hogy a TV2-nek sikerült árbevételben az RTL-csoportot is megelőznie árbevételben - írja a G7.