Nem csak egyiptológusoknak – A Saqqara könnyen megszerethető első csapása 10 tételben elmesélve

Sampleres modern metal és tradicionális fémzene izgalmas elegye.

 - Igen rövid múltra tekint vissza a zenekar, viszont egy nagyon szimpatikus kezdeményezés adta az apropót ahhoz, hogy létrejöjjön. Röviden elmesélnéd az olvasóinknak, hogy miként is jött létre a Saqqara?

 - 2017 augusztusában megkeresett Palancsa Gabi barátom, hogy lenne e kedvem egy dalt készíteni a Bátor Kicsi Lelkek Alapítvány számára. Az alapítvány rákbeteg gyerekek megsegítésével foglalkozik, természetesen rögtön igent mondtam. Az évek során már több ilyen kezdeményezésben vettem részt, mert mindig úgy éreztem, hogy önzetlenül másokon segíteni egy jó dolog. A Gábor által megírt szövegre, Nagy Viktor gitárossal közösen elkészült a dal, és olyan jól éreztük magunkat az alkotói folyamat során, hogy úgy éreztük lenne ráció a közös munkában. Gyakorlatilag tehát ennek a Neki mindent, nekem semmit című szerzeménynek köszönhető, hogy a Saqqara megjelent a színtéren.

 - Carlo, a te zenei előéleted, munkásságod szerintem sokak számára ismert, de légy szíves, ennek ellenére egy pár mondatban mégis elevenítsük már fel!

 - Tizennégy évesen kezdtem a zenéléssel foglalkozni, volt sokféle próbálkozásom több-kevesebb sikerrel. Egy dologra viszont nagyon büszke vagyok, nevezetesen, hogy olyan emberekkel játszhattam együtt, akik mind kiváló zenészek a szakmában.
2008-ban a barátaimmal megalapítottam a Crossholder zenekart, ami egy színházzal egybekötött rock showt csinált. 2010-ben Az idő fogságában címmel meg is jelent az első albumunk. Evvel a csapattal nagyon sok helyen megfordultunk a világban, mi voltunk az első banda, aki Thaiföldön hirdette a magyar metal igét. 2012-ben megalapítottam a Rebel névre hallgató együttest, ami a mai napig működik. 2013-ban csatlakoztam a Words of Blood csapatához, aminek 2014-ben látott napvilágot a bemutatkozó lemeze, az Ingyen Isten. 2015-ben megjelent az első Rebel korong is, Ha eljön majd a vég címmel.
Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan sztárokkal állhattam egy színpadon, mint például Tim ’Ripper’ Owens (ex-Judas Priest) vagy Ross the Boss (ex-Manowar), de sorolhatnám napestig a névsort. Az utóbbi időben – stílustól függetlenül – elég gyakran írok dalszövegeket másoknak is, és mindig büszkeséggel tölt el, mikor egy albumról visszaköszön a munkám gyümölcse. 2018 termékeny év lesz a pályámon, mert már megjelent a Saqqara bemutatkozó lemeze, de a Rebel második albuma is érkezik majd.

 - Kérlek, mutasd már be a jelenlegi zenésztársaidat, ki honnan érkezett a csapatba?

 - A két gitáros Nagy Viktor (Mindless Game, ex-Nepride), és Magyar Zoltán (JMB, MZ Projekt, ex-Empty Rooms - Gary Moore Cover Band), a dobos Seiben Sándor (ex-Words of Blood), valamint Berecz György (ex-Rocktenors) a basszusgitáros.

 - A nevetek igen egzotikus, és elég egyértelmű ahhoz, hogy Egyiptom környékén keressük a megfejtést hozzá. Úgy tudom a te ötleted volt, hiszen igen kedveled a keleti történelmet.

 - Igen, gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a történelemnek, főként az ókor a nagy kedvencem. Barátaim tréfásan mindig azzal viccelődnek, hogy csak azért nem lettem régész, mert az első ásatásomon burgonyát találtam és nem csontokat és kincseket. (nevet)
A csapat neve „Szakkara”, ami egy egyiptomi falu Gíza tartományban. Itt található az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője, amit Halottak városának is szoktak aposztrofálni.

 - Most már a lemezanyagra térve, végighallgatva a korongot, számomra kicsit meglepő módon, nem kizárólag erre a témára fókuszál a dalok mondanivalója, vagyis nem egy konceptalbumról beszélhetünk. Olyannyira, hogy a mitológiai, misztikus témák mellett teljesen mai gondolatok, érzések is helyet kaptak a CD-n. Mivel te vagy szövegíró, nem is kérdezhetném meg illetékesebbtől, hogy mi ad ezekhez ihletet? Illetve, van-e magadban egy tól-ig határ, ami kijelöli, hogy mi fér be a Saqqara által képviselt világba?

 - Teljesen jól látod a dolgot, nem egy konceptalbum készült. Bár az is lehetett volna, ugyanis folyamatosan írok, és ebben a témakörben is született egy rakás szövegem. Én mindig a dalok érzelmi töltetét keresem, ez számomra a kiindulási pont, és ezután szoktam eldönteni, hogy mi az a témakör, ami illik hozzá. Az Első csapás albumon ezért található a történelmi, mitológiai, és misztikus témák mellett a mai világunkban történteket is felelevenítő dalszöveg. Magát az inspirációt természetesen sok háttérmunka, olvasás előzi meg.
Igazából nem szeretném szövegileg csak egy bizonyos témakörre beskatulyázni magunkat, nyitott szemmel járok a világban, és rengeteg olyan téma megmozgat, amit a dalszövegeimmel szívesen megosztok másokkal.

 - A szövegek után jöjjön a muzsika! Kik a dalszerzők, hogyan állt össze véglegessé egy-egy Saqqara nóta?

 - Mi alkotó közösségben dolgozunk. A dalok alaptémáit mind Viktor követte el, akinek kreativitása minden elképzelésemet felülmúlta. Erre jöttek az általam kitalált énektémák, majd Zoli volt a következő láncszem, aki kiszínezte a szerzeményeket. Természetesen a többiek munkája is nagyon fontos volt ahhoz, hogy az egész történetből egy kerek egész lett. Mivel a saját stúdiónkban dolgoztunk, így nyugodtan tudtunk kísérletezni, próbáltunk a dalokból mindent kihozni.

 - A zenekar felállása és a bemutatkozó nagylemez kézbe fogása között igen rövid idő telt el, ami azt feltételezi, hogy abszolút megvan a közös hullámhossz a csapaton belül, és, hogy könnyen megy az alkotómunka. Valóban így van?

 - Igen, gyakorlatilag három hónap leforgása alatt készültek el a dalok, ami számomra is meglepetésként hatott. Úgy gondolom, hogy minden zenész álma egy ilyen közösségben dolgozni. Számomra még mindig talány, hogy Viktorral mitől működik ilyen gördülékenyen a dalírás. Azt kell mondjam, érezzük egymás gondolatát, és valószínűleg ebből kifolyólag előkerült jó néhány olyan dalszövegem is, ami a fiókban porosodott már hosszú ideje. Ilyen volt például A hegy, amit még 2013-ban írtam Erőss Zsolt hegymászó balesete után.
Viszont a pörgés nem állt le azzal, hogy az album elkészült és megjelent. Mi nem vagyunk egy hátradőlős csapat, itt mindenki egy irányba húzza a hajót, és már javában dolgozunk a második csapáson. Két új dal már le is van demózva.

 - A Nail Records gondozásában jelent meg az album. Mivel manapság nem kifejezetten a lemezvásárlásról szól a zenehallgatás, nem botor a kérdés, hogy mennyire volt könnyű (vagy nehéz) egy kiadóhoz szerződnetek?

 - Már régóta kapcsolatban állok a Hammer Music kiadóval, mert – ahogy említettem – már három lemezem is megjelent náluk, így kézenfekvőnek tűnt újra a közös munka. Mikor bementünk tárgyalni, azt hitték, hogy az új Rebel anyagról lesz szó, úgyhogy számukra is meglepetés volt a Saqqara. De valószínűleg ez az anyag is tetszett nekik, mert hamar egyezségre jutottunk. (nevet)

 - A lemez külcsínét is mindenképpen kiemelném, messze nem átlagos a borító és a korong külalakja, lerí róla a törődés, a minőségre, egyediségre törekvés.

 - Köszönöm Viktor nevében is – akibe olyan kreativitás szorult, amit nem sokan tudnak elmondani magukról –, mert nem elég, hogy egy kiváló zenész, az egész album dizájnja az ő munkája, és valóban látszik rajta a törődés.

 - Már két dalotokhoz is készült szöveges videó, valamint a lemez teljes egészében meghallgatható a YouTube-on is. Kimondottan imidzsklip, azaz élőszereplős kisfilm készítésben gondolkodtok-e, vagy egyelőre másra koncentráltok?

 - Úgy terveztük, hogy az album megjelenésére elkészül az első imidzsklip is, de a privát munkáink egy kicsit áthúzták a számításainkat. Azonban, ami késik az nem múlik, hamarosan az is lesz. A terveink között szerepel egy komoly klip, sok szereplővel. Jelenleg a segélydal videóján dolgozunk, amit reményeink szerint nemsokára be tudunk majd mutatni a közönségnek.

 - Nem tudom, ki hogy van (vagy lesz) vele, de nálam már pár meghallgatás után rögzült néhány dal. Kiket szeretnétek elérni a szerzeményeitekkel, magával a zenekarral?

 - Ennek mi szívből örülünk, mert akkor elértük a célunkat. Azt, hogy kikből áll majd a konkrét célközönségünk, a jövő dönti el. Reméljük, hogy minél szélesebb körben eljut majd az anyag a zenehallgató emberekhez, amiben persze komoly szerepe lesz a médiának.

 - Igaz, még csak szűk két hónapja jelent meg az album, de kaptatok-e már érdemben visszajelzéseket rá? Meglepve olvastam a lemez köszönetrovatában néhány rádió nevét, több külföldiét is…

 - Igen, kaptunk, és nagy öröm számunkra, hogy ez mind pozitív! Szerencsére az album egész jól is fogy. Természetesen nagyon fontos számunkra a rajongók véleménye, legyen az akár pozitív, akár negatív, hiszen az előrelépésünket szolgálja. Úgy látom, te is régi vágású zenehallgató- és gyűjtő vagy, a booklet tartalmát is végigolvasod… én is ezt a tábort erősítem. Kérdésedre válaszolva, büszkén mondhatom, hogy a Saqqara jó néhány külföldi rádióban szerepelt már! Voltunk amerikai, angol, német, de még perui rádióállomás programjában is már – és mindezt magyar nyelvű dalokkal –, azaz többen, mint itthon. Bár jobban örülnénk, ha Magyarországon pörögnénk ennyire…

 - Értelemszerűen eddig még csak egy pár bulin vagytok túl, és ahogy néztem a naptárotokat, igazán ősszel kezdenétek bemutatni élőben is az album dalait. Hogyan sikerültek ez eddigi koncertek? Illetve vannak-e már további konkrét felkérések, helyszínek, vagy még most formálódnak a fellépési lehetőségek?

 - Két, amolyan próbakoncertet csináltunk eddig, mert szerettük volna látni, hallani, hogy a technika miként működik élőben. Gondolok itt főként a dalok sampleres részeire, amivel a csapat nagy része nem dolgozott mostanáig. Szerencsére mind a két buli jól sikerült, mi is, és a közönség is egyaránt élvezte minden percét. Sajnos, a nagy nyári fesztiválozásból kimaradtunk, így már az őszre koncentrálunk. Néhány baráti csapattal tervezünk közös koncerteket országos szinten. Körvonalazódnak a helyszínek, remélem, hogy hamarosan pontos dátumokkal is elő tudunk állni.

 

 - Első csapás lett ennek a bemutatkozó nagylemeznek a címe, és már utaltál is arra, hogy egyértelműen a folytatásban gondolkoztok. Jobb zárszót e kapcsán nem is találhatnék: milyen további terveitek vannak a csapattal?

 - A hajó elindult és nincs megállás! Megyünk tovább azon az úton, amit magunk elé kitűztünk. Jövőre érkezik a második csapás - Saqqara módra. Addig is mindenkinek jó egészséget és sok kiváló koncertet kívánok!