Csigának öltözve futotta le a vonatot

Vicces módon, de egy nagyon is szomorú jelenségre hívta fel a figyelmet egy mátészalkai szervezet.

Az RTL Klub Fókusz című műsora számolt be egy érdekes akcióról: a MátészalkaLeaks nevű csoport aktivistája egy csigajelmezben futotta le a Mátészalka - Debrecen között döcögő menetrend szerint közlekedő vonatot. Ezen a szakaszon a szerelvények a 78 kilométeres szakaszt 1 óra 49 perc alatt küzdik le. 

A nyilvánvalóan versenyképtelen "szolgáltatás" viszont nevetségesen drága is, ezt érzékeltették a műsorban az utazomajom.hu szerzői: van olyan átszállásos jegy, amivel egy Budapest - Brüsszel - Debrecen útvonal repülővel olcsóbb, mintha a MÁV-al utaznánk.

A MÁV viszont azzal védekezik, hogy voltak és lesznek is felújítások, és csak három helyen van lassújel, vagyis sebességkorlátozás.

Akárhogy is van, a két város közötti menetidő nemhogy a XXI. században, de már a XX. században is versenyképtelen volt. Ahogyan a legtöbb mellékvonalon, hiszen ez gyakorlatilag az egész országra igaz.

A vasúti fővonalakon kívül, amibe önti az Európai Unió a forrást (hogy aztán elképesztően drágán, túlárazva újítsák fel azokat a kormánypárthoz közelálló vállalkozók, sokszor erősen kérdőjeles minőségben), a MÁV szinte semmilyen nagyobb volumenű rekonstrukciót nem végez, csak a legszükségesebb karbantartásokat.

Kínos.