Megint milliárdokat zsebelhet be a Fidesz kedvenc kommunikációs cége

Csetényi és Kuna vállalkozásai is szerepelnek a listán.

4,7 milliárd forintot húztak be a Fidesz kedvenc kommunikátorának, Balásy Gyulának cégei abból az 5 milliárd forintos pályázatcsoportból, melynek eredménye ma jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. A szerződéseket még tavasszal, illetve nyár elején megkötötték a kiíró Nemzeti Kommunikációs Hivatallal (NKoH).

A kék óriásplakátok koronázatlan királyának cégei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. a közbeszerzés 16 tétele közül tizenkettőt nyertek el, így többek között csaknem kétmilliárdért a Magyar Turisztikai Ügynökség, 700 millióért a Családok Éve, 453 millióért az MFB, 400 millióért a Nemzeti Közművek Zrt. edukációs képzése kommunikációját végezheti el.

Még április végén leszerződött az NKoH-val Rogán Antal luxuslakóparki szomszédjának, Csetényi Csabának konzorciuma, a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. a Budapesti Gazdasági Egyetem kommunikációs feladataira, a cégcsoport ezért több mint 86,5 millió forintot kaphat. Szerepel a nyertesek között a Fidesz-frakció egykori kabinettitkárának, Szijjártó Péter adócsalással vádolt barátjának konzorciuma is. A Kuna Tiborhoz kötődő Trinity International Communications Kft., Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. és Sprint Nyomda Nyomdaipari Szolgáltató és Ügynöki Kft. május 29-én írta alá a szerződést a MÁV Vasutashét rendezvényeinek kommunikációjára 125 millió forint értékben, valamint június 15-én két részletben szerződött a HungaroControl Zrt. kommunikációjára összesen 100 millió forintért.

Ezek a tételek – főleg a legutolsó – azért érdekesek, mert a Rogán-szomszéd, illetve az adócsalással vádolt Szijjártó-barát cégeiről június 7-én megállapította a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy súlyosan megsértették a közbeszerzési törvényt, így a június 18. és szeptember 15. közötti időszakra kizárták a közbeszerzésen pályázók közül. Június 21-én az NKoH közleményben jelezte, ők csak előző nap értesültek a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatáról, ezért a június 19-én a Csetényihez, illetve Kunához tartozó cégekkel kötött szerződésektől elálltak.

Őszinteségi roham?! Rogán kirúgta a gyanúba keveredett kommunikátorait

A 444.hu szúrta ki, hogy a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium csütörtökön váratlanul felmondta a szerződéseit az eddig állami megbízásokkal kitömött Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeivel. További érdekesség, hogy mindössze egyetlen nappal azután történt a szakítás, hogy megkötöttek velük egy milliárdos keretszerződést. Az ügy hátterében az áll, hogy kiderült, ezek a cégek súlyosan megsértették a közbeszerzési törvényt.

Megkérdeztük az NKoH-t, hogy az elállás érinti-e a mostani tájékoztatásban szereplő szerződéseket is – kiemelten a június 15-én aláírt, 100 milliós szerződéspárt –, amennyiben a kommunikációs hivatal válaszol, tájékoztatjuk Olvasóinkat.