A háziorvosoktól vennék el a pénzt a gyermekellátásra és a betegszállításra

A beígért novemberi béremelés soras is kérdéses.

Kétnapos véleményezési határidővel jelent meg a kormány honlapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) "A egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának és az egészségügyben dolgozók bérnövelésének a szabályairól szóló" rendelettervezete, amely minden eddiginél hajmeresztőbb költségvetési átcsoportosítási javaslattal rukkolt elő. Úgy tűnik, hogy a Fidesz

sem az egészségügyben beígért béremelés összegét, sem pedig a gyermekellátásban szükséges összeget nem építette be a betegellátás finanszírozását érintő költségvetési keretbe.

Úgy fest tehát, hogy a kormány az egyik betegellátási formából a másikba rakosgatná át a pénzt, miközben egyik területre sem szán pluszforrásokat.

Kásler Miklós minisztériuma úgy csoportosítaná át a tárcához tartozó költségvetési forrásokat, hogy

a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére" 2,5 milliárd forintot elvonjon az alapellátási kasszából.

Az elvont összeg két szakterülethez kerülne:

  • 1 milliárd 250 millió forint az "Összevont szakellátás jogcím javára a gyermekellátás szorzójának 10 százalékkal történő megemelése érdekében szükséges forrás biztosításához";
  • 1 milliárd 250 millió forint pedig a „Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcím javára, az ezen a területen kialakult forráshiány enyhítése érdekében" osztanának ki.

Persze, az EMMI szerint a fennmaradó összeg pluszforrások nélkül is elegendő lenne az alapellátás megfelelő működéséhez, ami kifejezetten merész feltételezés, ha figyelembe vesszük, hogy a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma a múlt hónapban már meghaladta a 320-at.

További aggodalomra ad okot, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai alapján ráadásul csaknem 400 ezer ember nem jut alapellátáshoz, aminek szintén a háziorvos-hiány az oka.

Az már csak keserű hab a penészes tortán, hogy az EMMI szerint

"a tervezett jogszabály-módosítások elősegítik a béremeléssel érintett bérek kifizetésének folyamatosságát, valamint a 14 év alatti gyermekek hatékonyabb ellátását".

Mindezt úgy, hogy a költségvetésben szereplő, "célelőirányzatok jogcím, egészségügyi dolgozók 2018. november havi béremelésének fedezete" címen beépített pluszpénzeket nem bérjellegű kiadásként, hanem támogatásként kapják meg az egészségügyi intézmények.

A "minden idők legnagyobb egészségügyi béremelésével" hencegő Orbán-kormány tehát inkább egy huncut fillért sem áldoz külső forrásból a rohamosan romló magyar egészségügy bajba jutott területeire, inkább a bajban lévő szakterületek között tilitolizza az eddig is egyértelműen elégtelen anyagi forrásokat, hátha így nem dől össze a rendszer.

Létszámstop van az orvosoknál, még azok sem dolgozhatnak, akik nem menekültek el

Valami nagyon fordítva működik ebben az országban. Lehet, hogy a visszafideszesített Hír TV-nél mostanában sok új munkahely nyílik, de ez nem mondható el a kórházakról, ahol továbbra is létszámstop van. Ahelyett, hogy a kormány egyáltalán megbecsülné, hogy valaki még orvos akar lenni itthon.