Az oroszok szerint a britek segítenének a dzsihadistáknak egy vegyifegyver-támadásban

Hamis zászló?

A tábornok szerint a provokációt a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) fegyveresei hajtják végre, és erre készülve, nyolc tartály klórgázt szállítottak Idlíb tartományba.

"A brit titkosszolgálatok aktív részvételével végrehajtandó provokáció a soron következő ürügy lehet arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország rakéta- és légitámadást intézzen szíriai állami és gazdasági létesítmények ellen"

- idézte a TASZSZ orosz hírügynökség a tábornokot.

Konasenkov hozzátette, hogy ezzel a céllal néhány napja a Perzsa-öbölbe érkezett a The Sullivans amerikai torpedóromboló, a fedélzetén 56 cirkálórakétával, a katari al-Udeid légi támaszpontra pedig egy B-1B amerikai hadászati bombázót vezényeltek 24 levegő-föld cirkálórakétával.

A szóvivő szerint Washington és szövetségesei soron következő agresszív lépését készíti elő az is, hogy augusztus 22-én az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország magas rangú képviselői "minden alap nélkül" kijelentették, hogy "a lehető leghatározottabban" reagálnak, ha a szíriai kormány vegyi fegyvert vet be.

"Ily módon a nyugati országok szándékai, eltérően a nyilvánosság előtt tett kijelentéseiktől, a helyzet kiélezésére és a szíriai békefolyamat megszakítására irányulnak"

- fogalmazott az orosz védelmi tárca szóvivője.

2017-ben az Egyesült Államok Tomahawk robotrepülőgépekkel támadta a szíriai légierő sairati légi támaszpontját, ahonnan az Idlíb tartománybeli Hán Sejkún település elleni vegyifegyver-támadást végrehajtó harci gép felszállt. 2018 áprilisában az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül - az orosz külügyminisztérium adatai szerint - több mint 100 rakétát lőtt ki egy damaszkuszi kutatóintézetre, a köztársasági gárda törzsére, a légvédelmi erők támaszpontjára, több katonai repülőtérre, katonai raktárakra. A három ország a támadást a Damaszkusz közeli Dúma elleni vegyifegyver-támadással indokolta.