Egyelőre marad az Európai Néppártban a Fidesz

MTI Fotó: Illyés Tibor

Szijjártó Péter szerint addig fognak küzdeni, amíg a pártcsalád vissza nem talál a kereszténydemokrata hagyományokhoz.

"A Fidesz az EPP, a legerősebb pártcsalád tagja, és annak legsikeresebb pártja a saját hazájában élvezett támogatás alapján. Azonban világossá vált, hogy a migráció kérdésében komoly megosztottság van az EPP-n belül. Be kell látni, hogy a migrációpárti álláspont az Európai Néppárton belül számszaki többségbe került, mi viszont azért küzdünk, hogy a mi álláspontunk kerüljön többségbe, szeretnénk, ha az Európai Néppárt visszatérne arra a kereszténydemokrata útra, ami az európai identitás megőrzését, a kereszténydemokrata hagyományokhoz való ragaszkodást jelenti"

- válaszolta kérdésünkre Szijjártó Péter, miszerint maradnak-e azok után az Európai Néppártban, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező pártcsalád képviselőinek egy része, köztük maga Manfred Weber frakcióvezető is megszavazta a Sargentini-jelentést. 

A magyar külügyminiszter szerdai sajtójátékoztatóján megerősítette, olyan politikai közösséghez kell tartoznia a Fidesznek, ami elutasítja a migrációt: "mi azért küzdünk, hogy az Európai Néppárt egy ilyen közösség legyen.

Szijjártó szerint csalással fogadták el a jelentést

Az Európai Parlament döntése a Sargentini-jelentés elfogadásáról a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A tárcavezető hangsúlyozta: a dokumentum elfogadásával Magyarországot és a magyar embereket azért ítélik el, mert "bebizonyítottuk, hogy a migrációra nincs szükség és a migrációt meg lehet állítani".

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton