Netanjahu elfogadna egy önálló palesztin államot, de feltételei vannak

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy elfogadna egy önmagát kormányzó palesztin államot, ha a területe felett Izrael megtartaná a biztonsági ellenőrzést.

Az izraeli kormányfő az amerikai elnökkel tartott találkozóját követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Donald Trumpnak a kétállami megoldást támogató felvetése "egyáltalán nem érte meglepetésként".

Netanjahu azt mondta, hajlandó lenne beleegyezni abba, hogy a palesztinok rendelkezzenek védelmi képességekkel anélkül, hogy ezzel árthatnának Izraelnek. "A Gázai övezetet leszámítva a biztonsági ellenőrzést a Jordán folyótól nyugatra fekvő területeken a tengerig terjedően a mi kezünkben marad. Ez nem alku tárgya, nem fog megváltozni, míg én vagyok a miniszterelnök. Biztos vagyok abban, hogy minden amerikai (béke-) kezdeményezés magába foglalja ezt az elvet" - hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

A tanácskozáson részt vett az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner is, akit Trump korábban egy békejavaslat elkészítésével bízott meg az izraeliek és palesztinok közötti konfliktus megoldására. 

Netanjahu idézte Kushnert, aki az izraeli kormányfő szerint arról beszélt: "Mindenki másként értelmezi az állam fogalmát. A lényeggel törődöm, nem a leírással. A kérdés az, mi az állam? Légyen szó Costa Ricáról vagy Iránról, számos lehetőség van".

Trump szerdán kijelentette, hogy támogatja az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. Hozzátette, hogy a következő két-három hónapban nyilvánosságra hozzák az új amerikai béketervet.

A palesztin vezetés régóta kifogásolja Trump által az "évszázad alkujának" nevezett izraeli-palesztin békejavaslatot, amelynek a részletei egyelőre nem ismertek. A viszonyt tovább rontotta, hogy Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a leendő palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint az 1967-es arab-izraeli háborúban megszállt területeken alakítaná ki.

Forrás
MTI