Rács mögött maradnak a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjai

Három férfit a gyilkossággal, egy nőt annak megrendelésével vádolnak.

A gyanúsítottakat - Szabó Tamás, Marček Miroslav, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová - a több mint négyórás bírósági tárgyalás berekesztése után, 17 óra 40 perc környékén vitték el a bíróság épületéből és helyezték előzetes letartóztatásba.

Három gyanúsított panaszt nyújtott be a bíróság döntése ellen. Andruskó Zoltán azonban nem élt a fellebbezés lehetőségével, így nem kizárt, hogy együttműködik a hatóságokkal. A benyújtott fellebbezésekről a Legfelsőbb Bíróság az elkövetkezendő napokban hoz döntést– erősítette meg Katarína Kudjaková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

A bíróság azért döntött a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezéséről, mert ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy szökést kísérelnének meg vagy megpróbálnák befolyásolni a tanúkat.

A továbbra is rács mögött maradó személyek közt van Szabó Tamás, Marček Miroslav és Andruskó Zoltán, akiket a csütörtöki gútai rendőrségi akció során vettek őrizetbe, valamint a 44 éves Alena Zsuzsová, akit pénteken Komáromban fogtak el. A három férfit előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal, Zsuzsovát pedig bűnrészességgel, a DenníkN információi szerint a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják.

Ján Kuciakot, az Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságíróját és jegyesét február 21-én egy 9 mm kaliberű pisztollyal gyilkolták meg nagymácsédi házukban. Az ügyész nemrég azt mondta, hogy a kettős gyilkosság Kuciak munkájával volt összefüggésben. Kuciak utoljára az olasz maffia Szlovákiában működő sejtjeinek és a Smer politikusainak kapcsolatáról, és EU-s források szétlopásáról szóló cikken dolgozott. A gyilkosság után kitört tüntetések következtében először a belügyminiszter, majd Robert Fico miniszterelnök is távozott posztjáról.