Az ukránok kiutasították a beregszászi konzult

A magyar diplomatának 72 órája van elhagyni Ukrajnát.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból.

A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

„A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk a magyarországi partnereinket is” – áll a külügyi közleményben.

Mint korábban beszámoltunk róla, kárpátaljai magyarok állampolgársági eskütételéről hoztak nyilvánosságra egy videófelvételt, melyen a beregszászi magyar konzul útleveleket adott át az újonnan esküt tetteknek. Az esetet követően diplomáciai konfliktus tört ki Magyarország és Ukrajna között, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pedig két lehetőséget adott: vagy Magyarország hívja vissza a delegáltat, vagy kiutasítják a diplomatát.

Kijev csütörtökön adja át a beregszászi konzul távozásáról szóló jegyzéket

Az ukrán miniszter az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy "civilizált országokban, mint amilyen Ukrajna is, erővel nem toloncolnak ki az diplomatákat". "Hiszen civilizált emberek vagyunk, udvariasak, de ugyanakkor kemények és következetesek... Természetesen önként hagyja el az országot, de minden pofonegyszerű, már mondtam. Javasoltam Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek, hogy rendelje haza.

Válaszképp Szijjártó Péter azt nyilatkozta, „a viszonosság elvén alapuló választ fog adni”, azaz Magyarország is „kizsuppol egy ukrán konzult” hazánkból.

Az ukrán lépésre válaszul Szijjártó Péter is kihajít egy ukrán konzult az országból

Ukrajnának nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására, ezért Magyarország az ilyen cselekedetekre a viszonosság elvén alapuló választ fog adni - jelentette ki Szijjártó Péter Moszkvában az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott megbeszéléseit követően, más témában tartott sajtóértekezleten.