A Belügyminisztérium elkaszálta: mégsem épül börtön Ózdon

Így nem teremt munkahelyeket a kormány.

Janiczak Dávid még 2015-ben határozta el, hogy megpályázza a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kiírt börtönépítési lehetőséget.

Ózdon börtön épül, az országosan is kiemelkedő pályázati anyag után

A tervek szerint a következő években Kunmadarason, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón épülhet börtön - közölte az MTI-vel szerdán a Belügyminisztérium, miután lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata. Kiderült, hogy ugyan 40 település jelentkezett, de csak 5 építhet börtönt.

A jobbikos polgármester szórólapos konzultáció keretében kérte ki a lakosság véleményét a börtön-projektről. Akkor az ózdiak több mint nyolcvan százaléka jónak tartotta az ötletet, amit hamarosan egy szakmailag országos szinten is kimagasló pályázat követett.

Riz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Janiczak Dávid közös levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a legyen tekintettel a térség foglakoztatási nehézségeire, fontolja meg az intézmény Ózdra telepítését,

hiszen a börtönnel létesítendő 250 állás beindíthatja a munkahelyteremtést.

Még 2016-ban is úgy tűnt, hogy sínen van az ügy, a hírek arról szóltak, hogy az ellenzéki vezetésű város is a kiválasztottak között szerepel.

A polgármester és az ózdiak reményei azonban a mai napon szertefoszlottak. Értesüléseink szerint Kontrát Károly és Felkai László államtitkárok ma közölték a város első emberével:

elfelejthetik a börtönt és az új munkahelyeket.

Információink szerint Békésen, Csengeren, Hevesen, Komádiban, Komlón megépülnek a tervezett büntetés-végrehajtási intézmények, Ózd mellett azonban Kemecse és Kunmadaras is kikerült a sorból.

Csak találgathatunk, hogy újfent pitiáner politikai bosszúról és a fideszes izmozó-zsaroló tempóról van-e szó, vagy 

a kormánynak tényleg ennyire nem fontos, hogy évtizedekre biztos munkahelyeket teremtsen a helyieknek, ezzel megakadályozva az egyre súlyosabb mértékű elvándorlást.