A Fidesz sajnál évi 72 ezer forintot a lakásra gyűjtőktől

Orbán Viktor pártja azt szeretné, ha nem járna tovább állami támogatás a lakás-előtakarékosságra. A lakáscélú megtakarítás állami dotációjának elvétele a már megkötött szerződéseket nem érinti, a szerződések esetleges meghosszabbítását azonban igen! Mit gondol, az évi 72 ezer forint támogatás összegéért Mészáros Lőrincnek mennyi ideig kell dolgoznia?

Bánki Erik fideszes képviselő törvénymódosító indítványában ez szerepel:

A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi … törvény hatályba lépését követően kötött lakás-előtakarékossági szerződés esetében a lakáselőtakarékoskodót a 21. § szerinti állami támogatás nem illeti meg.

Azok, akik lakáscélra gyűjtenek egy lakástakarékpénztárnál, a befizetett összeg 30 százalékának megfelelő állami dotációra tarthatnak igényt, amit évi 72 ezer forintban maximáltak. Vagyis egy havi 20 ezer forintos megtakarítás (amit megfejelt egy egy-kétszáz forintos számlavezetési díj) esetén a megtakarító polgár évente 312 ezer forintot (plusz kamat) volt képes lakáscélra félretenni. Ezt akarja megszüntetni a fideszes indítvány, amit a Parlament Gazdasági Bizottsága hétfőn már tárgysorozatba is vett, kedden pedig kivételes eljárás keretében meg is szavazhatják!

A legalább négy, legfeljebb tíz évig tartó futamidő végén a pénzt lakáscélra kellett felhasználni. Ami lehetett bővítés, korszerűsítés, felújítás, de a kiadást mindenképp számlával kellett igazolni, vagyis az építőiparban igencsak elterjedt feketegazdasági sumákolások („főnök úr, számla nélkül olcsóbb lesz a festés-mázolás”) ellen jó eszköz – volt.

További pozitívuma volt, hogy több családtagra is lehetett lakás-előtakarékossági szerződést kötni, vagyis akár házaspárok is igénybe vehették közös fészkük érdekében.

Bánki Erik azonban magából/pártjából indul ki, és rosszhiszeműen azt kommunikálja, mintha a kispénzű megtakarítók Mészáros Lőrinc-i luxusra kívánnák költeni a – mondjuk – tíz év alatt összekuporgatott alig több mint 3 milliót.

Számos esetben pedig nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni

– írja indoklásában a luxus-Fidesz politikusa.

Összehasonlításként: az évi 72 ezer forintos állami támogatás egyébként akkora összeg, hogy Mészáros Lőrinc vagyona átlagosan körülbelül 24 másodperc alatt növekszik ennyivel.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogy a Fidesz elefántja újból beszabadult a porcelánboltba. "Azzal, hogy egyik napról a másikra megszüntetik a lakáscélú előtakarékosság mögötti állami lábat, honfitársaink tízezrei számára üzenik azt: nem fontos a jövőjük tervezése Magyarországon." A képviselő szerint a CSOK-ra való kormányzati hivatkozás álszent: "az eddigi igénybe vevők jó része nem képes más támogatási formát elérni, mivel vagy a bankok utasítják el őket, vagy a program egyszerűen nem terjed ki lakáscéljaikra." A Jobbik a probléma megoldása érdekében benyújtja komplex otthonteremtési javaslatcsomagját.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.