Orbán Viktort is vitték már, de titkolják, mire használják a méregdrága honvédségi Airbusokat

A honvédség becslések szerint 30 milliárd forint körüli repülőgépbeszerzése kapcsán rögtön kérdés volt, hogy a két Airbus 319-es gép és a Dassault Falcon 7X milyen célokat fog szolgálni: valóban a katonaságnak van rájuk szüksége, vagy kormánygépeknek vették-e őket?

A kérdés már csak azért sem alaptalan, mert Orbán Viktor miniszterelnököt is többször vitték már diplomáciai utakra a „Hungarian Air Force” feliratú katonai gépekkel, ilyennel ment Izraelbe, Montenegróba de még Ausztriába is.

Akkor Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke a kormánypárti Origónak úgy csavarta meg a magyarázatot, hogy mivel a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetnek.

Ugyanakkor úgy tudni, katonai célokra az Airbusok kialakítása nem igazán felel meg, ahogyan a harmadik gép, a Dassault Falcon 7X is egy olyan business jet, amit magángépeknek szoktak használni fontos emberek.

A hvg.hu megkérdezte a HM sajtóosztályától, hogy megérkezésük óta hányszor és milyen célokra használta a Magyar Honvédség a két Airbus 319-est, illetve a Dassault Falcon 7X et, de csak kitérő választ kaptak, majd végül további kérdések megválaszolása helyett már arra hivatkoztak, hogy az adatok nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Dobos Zoltán