Meghosszabbíthatják a türelmi időt: még két évig nem bírságolják az engedély nélküli fúrt kutak tulajdonosait

2020. december 31-ig lesz idő bejelenteni.

A javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt. A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozik. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is indulhatnak - írták. 

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azon engedély nélküli kutak, amelyekre az engedélyt 2018. december 31-ig megkérik, mentesülnek a vízgazdálkodási bírság, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak alól.

Egyébként nem a kormány ötlete volt

Hegedűs Lorántné, a Jobbik alelnöke portálunkhoz eljuttatott közleményében jelezte: a Jobbik képviselői csütörtökön nyújtottak be egy törvénymódosító javaslatot, amely alapján a fúrt kutak tulajdonosai további két év haladékot kapnának kútjaik bejelentésére, melyre így 2020. december 31-ig bírság nélkül lenne lehetőség.

A politikus emlékeztet: az elmúlt időszakban több alkalommal merült fel annak lehetősége, hogy a bejelentéseket mégsem kell megtenni, azonban végül az eredeti jogszabály maradt hatályban, mely miatt az utolsó hetekben hatalmas lakossági roham indult meg az önkormányzatok felé. 

Hegedűs Lorántné felhívja a figyelmet: a bejelentésre érkező állampolgárok nagy száma több helyen súlyosan leterhelik az amúgy is működőképességük határára sodródott, kivéreztetett önkormányzati közigazgatást.

"A Magyar Önkormányzati Képviselők Közössége hozzám fordult és Magyar Zoltán országgyűlési képviselővel közösen benyújtottuk a fenti határidő módosítására vonatkozó javaslatunkat. A Jobbik kezdeményezése 24 órán belül meghallgatásra került, hiszen a kormány is benyújtotta a moratórium meghosszabbítására irányuló kezdeményezést az Országgyűlésnek" - írja a politikus.