Védőőrizetbe helyezték a meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró menyasszonyát

Szaúd-Arábia szombaton beismerte, hogy az újságíró meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson.

Az értesülés szerint ezt Isztambul kormányzója rendelte el. A nőt ezentúl a török rendőrség a nap 24 órájában megfigyelés alatt tartja.

A szaúdi uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz és az ország trónörököse, Mohamed bin Szalmán egyébként vasárnap részvétét nyilvánította Hasogdzsi hozzátartozóinak. A királyi ház legfőbb képviselői telefonon beszéltek Hasogdzsi idősebb fiával, Száleh Dzsamállal - derült ki az SPA szaúdi állami hírügynökség által kiadott közleményből.

Szaúd-Arábia szombaton beismerte, hogy Dzsmál Hasogdzsi meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson, jelentés szerint az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Ennek nyomán eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig "mélységes sajnálatát" fejezte ki a történtek miatt. 

Beismerték Szaúd-Arábiában az eltűnt újságíró halálát, de Trump nem függeszti fel a fegyvereladásokat

A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" Dzsamál Hasogdzsi halála - hangsúlyozta péntek este az amerikai elnöki hivatal közleménye, amelyet Sarah Huckabee Sanders szóvivő írt alá. A közleményt a Fehér Ház körülbelül egy órával azt követően adta ki, hogy Szaúd-Arábiában beismerték az eltűnt újságíró halálát.

A Haber Türk török televízió ezzel egy időben arról számolt be, hogy az amerikai és a török elnök vasárnap telefonon megvitatta Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró halálának körülményeit.

Nem sokkal korábban, szombaton ismertté vált, hogy Donald Trump amerikai elnök nem elégedett az újságíró halálának körülményeit illető szaúdi magyarázattal. A nevadai Elkóban tett kampánykörútja után egy újságírói kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy korántsem elégedett a szaúdi magyarázattal, miszerint az ellenzéki szaúdi újságíró dulakodás közben vesztette életét hazája isztambuli főkonzulátusán. A szaúdi beismerést az elnök "jó első lépésnek" minősítette, de hozzátette: számos kérdés vár még tisztázásra, a szaúdi fél még adós a teljes magyarázattal.

Szaúdi bíróság fogja vizsgálni a szaúdi titkosszolgálat gyilkosságát

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a halálos kimenetelű incidens Hasogdzsival "a királyság szuverén területén" történt, ezért az ügyben szaúdi bíróság fog ítélkezni "minden szükséges eljárás megtétele után".Rijád szombaton az október 2-án történt eset után 18 nappal beismerte, hogy Dzsamál Hasogdzsi meghalt isztambuli főkonzulátusán, az újságíró dulakodás következtében vesztette életét.