Egri hírportál: Fidesz-közelben tűnhetett el a Heves megyei alapítvány közpénze

Több mint 1 milliárd forint közpénz eltűnése miatt nyomoz a rendőrség a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál. A gigantikus mínusz felelőseként Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő bizalmasát, az alapítvány korábbi kuratóriumi elnökét nevezi meg a szervezet új vezetője.

Dokumentumokkal rendelkezik arról az Egri Ügyek helyi hírportál, hogy a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) olyan, korábban Fidesz-közeli cégekhez helyezett ki hiteleket több mint 1 milliárd forint összegben, melyek később behajthatatlanná váltak. A döntő részben közpénzből gazdálkodó HMTVA gigantikus vesztesége ügyében büntetőeljárás is indult, egyelőre ismeretlen tettes ellen – olvasható a portálon.

A lap azt írja, Skultéti Vilmos, a HMTVA új kuratóriumi elnöke a Heves Megyei Közgyűlés szeptemberi ülésén azt mondta, az alapítvány „az előző kuratóriumi elnök tevékenysége miatt jelenleg igen mostoha, csőd közeli helyzetben van. A szervezetnél komoly, 1,1 milliárd forint pénzügyi hiány áll fenn, melynek kezelése az új vezetés feladata”. Skultéti azt is mondta,

az alapítvány előző kuratóriumi elnöke úgy tekintett az alapítványra, mintha az a saját üzlete lett volna, ennek megfelelően mindent magához ragadva, az összes számlát, ügyet, még a szervezet weboldalát is saját kezelésben tartott. Az látszott, hogy az előző kuratóriumi elnök a mikro vállalkozások finanszírozására szánt pénzt nem a megfelelő célokra fordította.

A Skultéti által említett előző elnök Farkas Zoltán, aki Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő bizalmi embere, a Fidelitas alapítója, volt egri bankfiókvezető. Leváltása – valamint az alapítvány vezetőségének lecserélése – mögött a már említett 1,1 milliárdos mínusz van. Ezt az alapítvány könyvvizsgálói jelentése is megerősíti, amely szerint a veszteség „a korábban kihelyezett pénzeszközök értékvesztéséből származik, mivel ezek megtérülése kétséges, mert az érintett társaságok jelentős része felszámolás alatt van”.

Az egyik ilyen közpénzből történt hitelkihelyezés a Smart Unikornis Beruházó és Vagyonkezelő Szövetkezethez történt. Ennek egyik alapítója maga az alapítvány, az ügyvezetője pedig a hitelkihelyezéskor ugyancsak Farkas Zoltán volt. Később a szövetkezetet felszámolás alá helyezték, a pénznek tehát bottal üthetik a nyomát.

Ugyancsak kapott hitelt az alapítványtól a Der-Group Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft., melyben Farkas résztulajdonos volt. A hitelt egy jelentés már elszámolt értékvesztésként említi, tehát már nem fogják tudni behajtani.

Ugyancsak kapott kölcsönt a HMTVA-tól egy cég, mely júniusig az alapítvány résztulajdonában állt HMTVA Smart Kft. néven, de most már a hatalmas pénzügyi bajban levő Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. a tulajdonosa, nevét pedig Advisor Cross-TFS Kft.-re változtatta. Az anyacég tőkéje mínuszba fordult, vagyis innen sem várható a hitel visszafizetése. Ja, a Creditime felügyelő bizottságában ugyancsak ott ül Farkas Zoltán, de megtalálható Gondosné Kereszturi Szilvia is, aki a Heves Megyei Közgyűlés korábbi alelnökének, Gondos Istvánnak a felesége.

A portál azt írja, a birtokukban van egy 229 millió forintnyi hitelt tartalmazó lista, melyből 190 millió után hiába fut a HMTVA. Az alapítvány körül, így az alkalmazottak és megbízottak névsorában egyébként még több egri és Eger környéki fideszes neve is fel-felbukkan: vagy a szervezet kötelékében, vagy azoknál a cégeknél, amelyeknek kölcsönzött a HMVTA – teszi hozzá az Egri Ügyek.

Az alapítvány pénzének lenyúlása nem most került a nyilvánosság elé: korábban Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője is rávilágított a HMTVA gazdálkodásai körüli botrányokra.

A hevesi közpénzek eltűnése ügyében forgatott N1 TV-adás itt tekinthető meg: