Abban sikerült megegyezni, hogy háborúzni már nem akarnak Szíriában

Isztambulban ült össze Recep Tayyip Erdoğan, Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron és Angela Merkel, hogy megvitassák a szíriai helyzetet, mutatjuk mire jutottak.

Erdoğan

A török elnök szerint alkotmányozó bizottságot kell létrehozni, hogy új alaptörvénye lehessen Szíriának, a testületet még idén felállítaná.

Putyin

Az orosz elnök úgy látja, hogy "Szíria nagy része megtisztult a radikálisoktól és a konfliktus sújtotta ország lépésről-lépésre a béke irányába halad". A polgárháború megoldását a katonai beavatkozások után már diplomáciai úton érné el.

Macron

A francia elnök ellenzi az idlíbi offenzívát, mert az csak a terroristák elvándorlását és újabb menekülthullámot idézne elő, a támadás egyelőre nem is indult meg, mert Erdoğan meggyőzte Putyint, hogy az agresszíó nem mindig célravezető. Macron tartós tűzszünetet akar.

Merkel

A német kancellár szerint a politikai megoldást az ENSZ keretein belül kell megtalálni, de később szükség lesz olyan választásokra Szíriában, amelyeken "az ország népének egésze" leadhatja szavazatát.