Osztrák ékszerész használja a magyar diplomatarendszámos luxusautót

Nem az exnagykövet, hanem egy salzburgi ékszerész furikázik évek óta azzal az Aston Martinnal, mely magyar diplomatarendszámot visel. A volt nagykövetet már elbocsátották, de a tényleges autóhasználó személye kínos kérdéseket vet fel.

A volt magyar nagykövet tulajdonában lévő, diplomáciai rendszámú luxusautót egy osztrák ékszerész használja – írja a Magyar Hang a Die Presse mai nyomtatott kiadására hivatkozva. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a volt bécsi nagyköveté, Perényi Jánosé az a diplomatarendszámos Aston Martin, amit hétfőn fotózott le az oe24.at egyik olvasója.

Aston Martinnal veret Bécsben egy magyar diplomata

Az oe24.at vasárnap közölt fotót az újonnan több, mint 80 millió forintot érő Aston Martin Vanquishról. A kocsit sikerült azonosítaniuk, és kiderült, hogy a a bécsi magyar követség egyik munkatársáé. A kocsit a lap egyik olvasója kapta lencsevégre a bécsi Ringstrasse egyik parkolójában.(Fotó: oe24.at)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, és megállapították,

a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan.

Kirúgták az Aston Martint használó exnagykövetet

Az ATV megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezt írta:A személygépkocsi nem a KKM tulajdona. A gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából

A Magyar Hang felteszi az égető kérdéseket:

  • Honnan van pénze egy havi nettó 5-6000 eurós fizetésű nagykövetnek 250 ezer eurós gépkocsira?
  • Ha egy nagykövet hivatali idejében, ám magánszemélyként vásárol ilyet, és kér rá diplomatarendszámot, az nem tűnik fel a külügynek?
  • Ha vásárol egy méregdrága autót, azt miért adja kölcsön évekig egy idegennek?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy magyar diplomatarendszámú gépkocsit használhat évekig egy külföldi magánszemély?

Az osztrák sajtó úgy véli, adó- és áfacsalási ügy áll a háttérben, a diplomaták ugyanis illetékmentesen vihetnek be gépkocsit abba az országba, ahol dolgoznak – cserébe viszont legalább három évig nem adhatják el a járművet.

Legolvasottabb híreink